Az Európai Parlament kulturális szakbizottsága a héten fogadta el az audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó irányelv frissítését, amelyben prioritásként kezeli a gyermekek védelmét.

„A gyermekek védelme az egyik legfőbb prioritás számunkra. Azt javasoltuk, hogy a televízió műsoraira vonatkozó néhány szabályt alkalmazzák az internetes szolgáltatásokra is” – mondta az irányelv reformja kapcsán Sabine Verheyen (néppárti, német) jelentéstevő.

A reformra vonatkozó javaslat egyik fő célja, hogy a videómegosztó oldalak egyszerűsítsék azt a folyamatot, ahogy a felhasználók jelenthetik az erőszakos tartalmakat, majd a szolgáltatók valóban töröljék is azokat.

Emellett a gyermekek számára elérhető tévéműsorok és internetes tartalmak környezetében be kell tiltani a dohánytermékeket, elektronikus cigarettát, vagy alkoholt népszerűsítő hirdetéseket. További részletek az Európai Parlament sajtóosztálya által készített videóban, amely (magyar felirattal) itt érhető el.

A parlament a májusi strasbourgi plenáris ülésen szavaz arról, hogy indítson-e intézményközi tárgyalásokat a végső javaslatról. Az Európai Tanács várhatóan május 23-án szavaz a reformról.