A magyar termelők az önköltségi ár alatt, literenként 75 forintért adják el a tejet a feldolgozóknak – mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A tej előállítási ára 90-100 forint literenként, ami egy hatékony gazdaságban 85 forint is lehet, de egy kevésbé modernben több mint 100 forint – mondta Harcz Zoltán az M1 csatornán kedden.

Túltermelés és kínálati piac alakult ki, mert áprilistól megszűnt az uniós tejkvóta, továbbá az uniós döntéshozók nem számoltak azzal, hogy bevezetik az orosz embargót.

Az uniós és a magyar agrárpolitika is folyamatosan próbálja segíteni a termelői összefogásokat azért, hogy a feldolgozókkal vagy a nagykereskedőkkel folytatott tárgyaláson erősebb alkupozícióba kerüljenek. Hozzátette, az EU legnagyobb tejfeldolgozó üzemei – amelyek 10-15-ször több tejet dolgoznak fel mint a teljes magyar tejtermelés – termelői tulajdonban vannak.

Fontosnak nevezte, hogy a magyar tejfeldolgozók olcsón és hatékonyan termeljenek, beruházási támogatásokhoz jussanak, és fel tudják venni a versenyt az uniós feldolgozókkal. Az is fontos az igazgató szerint, hogy ha kijutnak a piacra, akkor ne találkozzanak olyan olcsó importtermékekkel, amelyek nem tisztességes úton kerültek be a magyar piacra.

Egy szlovákiai tejfeldolgozó terméke, mire Magyarországra kerül, közel 50 forinttal olcsóbb lesz, mint a saját hazai piacán, mert itt nem fizetik meg utána az áfát.

A tej 18 százalékos áfakulcsa arra sarkall egyes nagykereskedőket, hogy ne fizessenek adót, vagy szabálytalanul visszaigényeljék az áfát. Ezzel máris 50 forinttal lehet csökkenteni az árat.