Négyszázmillió forintnyi támogatást kaphatnak idén az önkéntes tűzoltó egyesületek. Az összegre 443 pályázat érkezett, ezek közül öt nem felelt meg a feltételeknek, a többiek mind kapnak támogatást – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Üzemeltetési költségre közel negyvenegymillió, szertárépítésre, -felújítása, -bővítésre több, mint huszonkilencmillió támogatást kapnak az egyesületek. Huszonnégy önkéntes csapatnak tűzoltógépjármű és -technika javítást és felülvizsgálatot végez el a BM HEROS Zrt. A pályázók kétszázharmincnyolcmillióért vehetnek át védő- és tűzoltó technikai eszközöket, továbbá hatvanhét egyesület pedig asztali vagy hordozható számítógéppel gazdagodik. A pályázatnak köszönhetően hatszázhatvannyolcan szerezhetnek tűzoltótechnika-kezelői típusvizsgát, az önkéntesek kétszáz gépjárművezetője tehet pályaalkalmassági vizsgát, amellyel jogosult lesz megkülönböztető jelzést használó tűzoltó gépjárművet vezetni. Hetvennégy egyesület hatvanhat kézi, tíz mobil EDR-rádiót, valamint hét tartozékot kaphat.

Az egyesületek a pályázat végeredményéről a katasztrófavédelmi igazgatóságok, illetve a velük együttműködési megállapodást kötő hivatásos tűzoltóságok útján kapnak értesítést. A pályázat lebonyolításának következő eleme a szerződések megkötése, melyek előkészítő munkálatai jelenleg már zajlanak.

A pályázati döntés eredménye innen is elérhető.