Ötven év múlva fele annyi aktív korú jut majd egy nyugdíjasra Magyarországon, a nyugdíj megtakarítások szintje mégis elmarad az európai átlagtól. Az öngondoskodás kínál kiutat a helyzetből, ám ezek tudatos pénzügyi döntéseket követelnek meg az emberektől – hangzott el a World Pension Summit 2015 rendezvényen.

Az elöregedő társadalmak világszerte komoly pénzügyi kihívás elé állítják a kormányokat és nyugdíjrendszereket – hangzott el a Hágában, szeptember közepén megrendezett World Pension Summit 2015 konferencián, amelyen 40 ország 250 nyugdíjszakértője vett részt – írja a Biztosítási Szemle.

Európában a társadalmak elöregedése miatt egyre kevesebb kereső jut egy nyugdíjasra, miközben a gazdaságok teljesítőképessége nem tud lépést tartani a szociális rendszerek forrásigényével. Ennek következtében az államilag garantált nyugdíjak egyre jobban elszakadnak a munkajövedelmektől.

A konferencia egyik előadója, Lard Friese, az NN Csoport vezérigazgatója szerint emiatt növekvő igény mutatkozik Európában a nyugdíjcélú megtakarítások iránt. „Az emberek egyre inkább a maguk kezébe veszik a döntést a jövőjükről, és megtervezik az időskori jövedelmüket” – mondta Lard Friese.

A nyugdíjrendszerek előtt álló kihívások súlyosságát támasztotta alá az Európai Bizottság 2014. évi demográfiai előrejelzése is. Eszerint már 2020-ban az európai népesség negyedét a 60 év fölöttiek fogják kitenni. Az Eurostat prognózisa a 80 évnél idősebb emberek részarányának megduplázódásával számol 2080-ra, amelynek következtében felére csökken a munkakorúak aránya a teljes népességen belül.

Ez a tendencia Magyarországon is kimutatható, ám a magyarországi helyzet annyival kedvezőtlenebb, hogy az aktív nyugdíj megtakarítások szintje is elmarad az európai átlagtól. „A kormányoknak, a biztosítótársaságoknak és az Európai Bizottságnak óriási a felelőssége abban, hogy felhívják az emberek figyelmét a várható kihívásokra és világosan kommunikálják a lehetséges megoldásokat.” – hangsúlyozta Lard Friese.

Európában országonként eltérő feltételekkel működnek a nyugdíj megtakarítások. Magyarországon 2014 óta az állam adókedvezménnyel támogatja az öngondoskodást nyugdíjcélú életbiztosítások esetén: az ügyfél a fizetett díj 20 százalékának megfelelő, legfeljebb évi 130 000 forint összeget igényelhet adójóváírásként a nyugdíjbiztosításához. A kedvezmény az ügyfél biztosítónál lévő megtakarítását, vagyis későbbi, nyugdíjas jövedelmét gyarapítja hozammal növelten.