A digitalizáció ma a kis- és középvállalatok hatékonyságának nagy teljesítményű motorja. Ha sikerül beépíteni a működésbe, hamar lekörözhetőek vele a digitális evolúció startvonalán ragadt versenytársak.

De a szintlépéshez tudnunk kell, honnan is indulunk – ebben lehet segítségünkre a Microsoft Magyarország online kérdőíve.

A vállalati digitalizáció kapcsán egy valamiben mindenki egyetért. A transzformációt sem megkerülni, sem átugrani nem lehet, neki kell menni és kész. De ha már mindenképp meg kell tenni, akkor érdemes azt jól csinálni, tudatos tervezéssel, okosan felépített stratégiával. A Microsoft nemzetközi felmérésének tanulsága szerint a digitalizáció az arra fogékony vállalati kultúra táptalaján tud eredményesen fejlődni, ezért mindenekelőtt a támogató légkör kialakítására kell energiát fordítanunk. A technológiától csak akkor várhatunk többletteljesítményt, ha az informatikai innováció áthatja a működést, az egyes eszközökhöz nem csupán hozzáférnek az alkalmazottak, de motiváltak is azok használatára. A fejlesztéseknek a munkatársak autonómiáját és felhatalmazását biztosító szervezetben lesz a legnagyobb hozzáadott értéke. Magyarországon a kutatás szerint a dolgozók 16,2 százaléka érzékel fejlett vállalati kultúrát a munkahelyén, és 17,8 százalék dolgozik erős digitális kultúrával rendelkező vállalkozásban – ezek egyébként összecsengenek az európai átlaggal.

A digitális kultúra és munkakörnyezet megteremtéséhez fontos, hogy reális képünk legyen arról, hol állunk a digitalizációs térképen. A felméréshez nincs feltétlenül szükség költséges auditra, a tájékozódást segíti a Microsoft Digitális Fejlettségi Index (MDFI). A mutató birtokában könnyen elhelyezhetjük magunkat a térképen, az index alapját képző online kérdőív pedig egyfajta gyorstesztként funkcionálva ad diagnózist vállalkozásunk digitális érettségéről, így iránymutatást kapunk cégünk digitalizációjának javasolt irányait illetően.

De hogyan illeszkedik a digitalizáció a kisvállalati működésbe? A munkatársak elkötelezettségét és az ügyfelek elégedettségét is javíthatjuk a biztonságos távoli munkavégzés feltételeinek megteremtésével. Ha a kollégák az irodán kívül, akár több száz kilométerről is elérhetik vagy megoszthatják a céges információkat, be tudnak kapcsolódni egy értekezletbe videó- vagy audio-konferencia segítségével, azzal biztosítjuk számukra a munka-magánélet közti egyensúly megtalálását. A fontos ügyfelek kiszolgálása vagy a krízishelyzetek gyors megoldása is lehetővé válik az iroda nyitva tartási idején kívüli időszakban. Csapatmunka-megoldásokkal segíthetjük a hatékony információáramlást, könnyen kezelhetünk, tarthatunk egyben projekteket. (x)