Az alapvető jogok biztosa a jövő nemzedékek érdekeinek szempontjából is előnyös beruházásnak nevezte a paksi atomerőmű hűtővizének fűtési célú felhasználását Tolna megyei látogatásán.

Székely László szekszárdi sajtótájékoztatóján elmondta: örömmel értesültek arról, hogy a közeljövőben megvalósulhat az a projekt, amelynek keretében Szekszárd távfűtését az atomerőműben használt hűtővízzel látják el. Hozzátette: a tervezett beruházás csökkenti azt a maradványhő-szennyezést, amelyet az erőmű okozott a Duna 8-10 kilométeres szakaszán, és környezetbarát módon olcsóbbá teszi a fűtést a lakosságnak.

Bándi Gyula a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes fontosnak nevezte, hogy a paksi atomerőmű és Szekszárd közötti távvezeték nyomvonala minél kisebb környezeti terhet jelentsen. Kijelentette: a hulladékkezelés a nukleáris létesítmények biztonságának egyik kulcskérdése, és az atomerőmű kapacitás-fenntartó beruházása csak úgy kezdődhet el, ha a hulladékkezelés megoldható.

A bátaapáti kis- és közepes aktivitású hulladékok tárolójában tett látogatásáról azt mondta: a létesítmény megnyugtatóan, „patikatisztasággal” működik. Kérdésre válaszolva jelezte, hogy tájékozódni fog a paksi atomerőműben tárolt hulladékokról és a Mecsekben tervezett, nagy aktivitású radioaktív hulladéktároló előkészületeiről is. (MTI)