Az idén kihelyezett személyi kölcsönök volumene várhatóan újra eléri a válság előtti szintet, vagyis a 300 milliárd forintot. Az átlagos kölcsönösszeg folyamatosan nő, mára megközelíti az egymillió forintot.

Tavaly összesen mintegy 200 milliárd forint személyi kölcsönt helyeztek ki a hazai pénzintézetek, míg a szakemberek szerint idén ez az összeg elérheti akár a 300 milliárd forintot is, amely megfelel a válság előtti években produkált hitelkeresletnek. Ha a hitelfelvétel éven belüli eloszlását nézzük, tavaly egyenletesen alakultak a számok. Csak augusztus és szeptember hónapokban, tehát a tanévkezdés időszakában emelkedett jelentősebben az igénylések száma. Ebben az időszakban az összes kihelyezett kölcsön nagyjából ötödét igényelték az ügyfelek.

Az idei első negyedévben meglódult a hitelfelvételi kedv: az előző év hasonló időszakához képest március végéig majdnem 18 milliárd forinttal többet utaltak ki a bankok. Jelentős szerepet játszott ebben a kamatok csökkenése. A 2016 elején jellemző 18-19 százalék körüli értékről mostanra 15-16 százalékra csökkent az átlagkamat mértéke.

A korábbinál olcsóbb kölcsönökhöz új hitelfelvételi célok is társulnak. Az ügyfelek nem kizárólag váratlan helyzetek finanszírozására, hanem egyéb céljaik megvalósításához is igénylik a hitelt. Ilyet legutóbb a válság előtti konjunktúra idején láttunk – értelmezi az adatokat és folyamatokat Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank fogyasztási hitelek főosztályának igazgatója.

Az OTPigazgatójának tapasztalata szerint az ügyfelek továbbra is a személyes hitelfelvételt preferálják, de egyre jelentősebb részt hasít ki az online csatornán keresztül történő hitelfelvételek aránya. Minden ötvenedik szerződést már teljesen online kötnek meg ügyfeleink. A legnagyobb hazai hitelintézet kínálatában pár hónapja már elérhető az online személyi kölcsön, amely nem csupán Magyarországon, de világviszonylatban is egyedülálló terméknek számít – mondja Dr. Rajmonné Veres Ibolya.