Nincsenek könnyű helyzetben, akik ma lakást akarnak venni Magyarországon. Bár az átlagárak európai összevetésben igen alacsonyak, az átlagfizetéshez mérten így is a legdrágábbak közé tartoznak a hazai lakóingatlanok, ráadésul lakásépítésben is az európai lista végén kullogunk.

Magyarország az utolsó előtti helyen áll az ezer lakosra jutó átadott lakóingatlanok száma alapján, és hasonló helyzetben van az új lakások fajlagos tranzakciós árai tekintetében, de továbbra is az átlagnál nagyobb terhet jelent a lakásvásárlás a Deloitte 19 európai országra kiterjedő 2015-ös ingatlanpiaci elemzése szerint.

A tanulmány szerint, ha az átlagkereseteket vesszük alapul, Magyarországon több mint 7,6 év átlagfizetést kell félretennie egy 70 négyzetméteres új lakás vásárlásához, míg a Csehországban 6,9, Lengyelországban pedig 7 évnyit. A legjobb a helyzet e tekintetben Németországban, ahol 3,3 év átlagkeresete szükséges egy ilyen lakás megvásárlására, míg a legrosszabb az Egyesült Királyságban, ahol 10 évnyi fizetés sem elég ehhez.

A fajlagos tranzakciós áraknál valamivel több mint ezer eurós árat vettek figyelembe Magyarországra négyzetméterenként, ezt a listát az Egyesült Királyság vezeti több mint ötezer euróval, miközben Németországban valamivel kétezer euró felett, míg Csehországban valamivel ez alatt van az új lakások négyzetméterára. 

A Deloitte idén új vizsgálati fókusszal is bővítette az Ingatlan Indexet, azt vizsgálva, hogy az adott országokban mekkora új ingatlant lehet az adót és illetéket nem számítva 200 ezer euróért venni. Ezért az összegért Oroszországban lehet a legnagyobb, átlagosan 276 négyzetméteres ingatlant venni, míg a második Magyarországon 196 négyzetméterest, a harmadik Portugáliában pedig 194 négyzetméterest. A legkevesebb négyzetméterre, 39-re az Egyesült Királyságban futja 200 ezer euróból, míg például Németországban 97-re, Csehországban 105-re elég ez az összeg.

A vizsgált országokban 2015-ben átlagosan 2,8 befejezett lakás jutott ezer lakosra, 2014 után 2015-ben is Oroszországban regisztrálták arányaiban a legmagasabb értéket, 7,5-öt. 2015-ben Magyarországon 0,8 befejezett otthon jutott ezer lakosra, míg a rangsorban utolsó Portugáliában 0,7.

Az elemzésben idézett adatok szerint az EU-ban 2015-ben ezer lakosra nézve 485,1-ről 486,5-re nőtt a lakóingatlanok száma, ezzel 244,3 millió lakás áll az európai polgárok rendelkezésére. Magyarországon ez a szám 448-ra növekedett a tavalyi 446-ról, ami 8 százalékkal marad el az európai átlagtól. A lakosokra vetítve a legtöbb ingatlan Portugáliában található, az európai átlagnál 15 százalékkal több, a második helyen Spanyolország szerepel. (MTI)