Szeptemberben ezer köbméterenként körülbelül 245 dollárért érkezik az orosz gáz az országba, tudta meg a Világgazdaság. Az októbertől érvényes ár ennél is alacsonyabb lehet 4-5 százalékkal.

Ez nem jelenti azt, hogy a hazai gáztarifák is csökkennek a fogyasztóknak. Románia után Magyarországon a legolcsóbb a lakossági gáz az EU-ban. A fix hatósági árat a Főgáz a saját hatáskörben nem csökkentheti – olvasható a Világgazdaságban.

A Gazprom tavaly 700 millió köbméter olyan gázt tárolt Magyarországon, hogy az Ukrajnán keresztüli tranzit elakadása esetén is teljesíthesse itteni (és szerbiai) kötelezettségeit.

Elakadás ugyan nem volt, de mivel az orosz társaság így is eladta a teljes tételt hazai vevőknek, és mert továbbra sem zárható ki egy tranzitzavar, a társaság tavasszal jelezte, hogy az idén megismételné a múlt évi konstrukciót, de annál bő kétszer nagyobb mennyiséggel. Júniusban azonban olyan hír érkezett, hogy – az Ukrajnában történő magyar gázszállítás miatt – megcsappant az itteni tárolási kedve.