Második nekifutásra 300 millió forinttal mérséklete a Surjány-Hús törökszentmiklósi üzemének irányárát az egykor a legnagyobb hazai feldolgozók közé tartozó vállalkozás felszámolója.

Lekanyarított egy méretes szeletet a törökszentmiklósi húsüzem árából a Surjány-Hús Kft.-t felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A telephelyet szeptemberben még 1,7 milliárd forintért hirdették meg, ám ezen az irányáron egyetlen ajánlat sem érkezett, így a második pályázaton már 1,4 milliárd forintért is meg lehet vásárolni az egy éve leállított, de bármikor újraindítható, komplett húsüzemet. Az ajánlatokat december 2-17. között lehet benyújtani.

Amint arról korábban beszámoltunk: a néhány éve még Magyarország egyik legnagyobb húsfeldolgozójának számító Surjány-Hús 1992-ben alakult alig egy tucat emberrel, akik a helyi állami gazdaság regionális húsüzemét kívánták tovább működtetni. A sertésvágással, húsfeldolgozással, tőkehúsok kis- és nagykereskedelmével foglalkozó társaság 2012-ben bővítette profilját húskészítmények, szárazáruk gyártásával. Az új érlelő- és szárazáru üzemre 1,3 mililárd forintot fordított önerőből és további 960 milliót kamattámogatott hitelből a cég, amely akkor már évi 16 milliárd forintos árbevétellel működött.

A vállalkozást a profilbővítés sem tudta azonban megmenteni: a Surjány-Hús árbevétele 2013-ban már csak 11,1 milliárd forint volt, 2014-re pedig 9,2 milliárd forintra csökkent. Az egy évvel korábban még 200 millió forintos adózás előtti nyereségből 2014-re 2,5 milliárd forintos veszteség lett, a cég tartozásállománya pedig meghaladta az ötmilliárd forintot. A Surjány-Hús 2015 tavaszára fizetésképtelenné vált, májusban csődvédelmet kért, ez azonban az év végére felszámolásba fordult át.