Az Európai Parlament képviselői a telekommunikációs reform részeként azon dolgoznak, hogy olcsóbbak legyenek a nemzetközi hívások.

Roaming vs. nemzetközi hívások

2017 júniusában eltörölték a roamingdíjakat az EU-ban, azóta ugyanazért az árért telefonálunk, sms-ezünk vagy internetezünk külföldi utazásunk során, mint amennyiért otthon.

Az új szabályok azonban csak az EU-s roamingolásra vonatkoznak (amikor külföldi hálózatból kezdeményezünk hívást), a nemzetközi hívások esetében (amikor magyarországi hálózatból hívunk külföldi számot) a feltételeket és a díjat a szolgáltatók továbbra is maguk állapíthatják meg. Ez pedig akár extrém magas összeg is lehet.

Az Európai Parlament olcsóbb hívásokat javasol

A parlament ipari szakbizottsága (a belső piaci szakbizottsággal egyetértésben) azt javasolta, hogy a telekommunikációs irányelv reformja mondja ki, hogy az EU-s tagállamok között bonyolított nemzetközi hívások ne lehessenek irreálisan drágák.

Ez nem az első eset, hogy az EP-képviselők felszólaltak a nemzetközi hívások magas ára ellen, tavaly az Európai Bizottsághoz fordultak a probléma miatt.

A következő lépésként a parlament plenáris ülésen szavaz a mandátumról, amely feljogosítja a képviselőket, hogy megkezdjék a tárgyalásokat az Európai Tanáccsal a végleges szövegről – olvasható a parlament közleményében.