A növényi termékek árának 3,5 százalékos emelkedése és az élő állatok és állati termékek árának 1,8 százalékos csökkenése eredményeként júniusban másfél százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos hónapjához képest.

A búza ára 10 százalékkal esett, a kukoricáé 24 százalékkal nőtt, így a gabonafélék ára átlagosan 8,7 százalékkal emelkedett – közölte a KSH. A jelentés azonban fontosnak tartja megjegyezni, hogy a kukorica betakarítása még nem kezdődött meg. A gyümölcsök ára 6,9 százalékkal, a zöldségféléké 4,1 százalékkal nőtt. Az előbbi termékcsoportban az ár emelkedését a meggyfélék és a földieper áremelkedése határozta meg.

Az élő állatok termelői ára 1,2 százalékkal emelkedett, az állati termékeké azonban kilenc százalékkal lett alacsonyabb, mint tavaly júniusban. A vágósertés ára 4,6 százalékkal nőtt, kilogrammonként 380 forintba került júniusban, ami az elmúlt másfél év legmagasabb felvásárlási ára. A tej felvásárlási ára tíz forinttal csökkent egy év alatt, a tojás két forinttal volt olcsóbb júniusban, mint egy éve, ami egyaránt 12-13 százalékos esésnek felel meg.

Az év első hat hónapjában a mezőgazdasági termelői árak egy százalékkal emelkedtek, a növényi termékek 4,4 százalékot drágultak. A gabonafélék ára 2,5, a zöldségé 8,1, a gyümölcsöké 8,7 százalékkal emelkedett, a burgonya 63,7 százalékkal drágult. Az élő állatok (-2,9 százalék) és az állati termékek (-9,4 százalék) ára együttesen 4,9 százalékkal esett vissza a múlt év azonos időszakához képest.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 0,6 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint a múlt év első felében. A folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 1,1 százalékos csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,1 százalékos növekedéséből adódott. (MTI)