Bár novemberben emelkedtek, tavaly összességében csökkentek a mezőgazdasági termelői árak Magyarországon. A folyamat az élelmiszerárakon keresztül az inflációt is fékezte, a pénzromlás üteme valószínűleg idén is egy százalék alatt marad.

Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 5,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, a drágulás a növényi termékek árának 13,7 százalékos emelkedésével függ össze, az élő állatok és állati termékek ára ugyanis továbbra is csökkent, 6,4 százalékkal – közölte a KSH.

Minden kiemelt növényi termékcsoport ára emelkedett. A legkisebb mértékben, 7,2 százalékkal, a zöldségféléké, a legnagyobb mértékben, 26 százalékkal, a gyümölcsöké. A gabonafélék ára 11 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a kukorica árának 21 százalékos növekedésével magyarázható, miközben a búzáé 1,4 százalékkal csökkent. 

Az élő állatok termelői árszintje 2,5, az állati termékeké 14 százalékkal lett alacsonyabb tavaly novemberben az előző évhez képest. A vágósertés felvásárlási ára 2011. augusztus óta nem volt ilyen alacsony, 329 forint kilogrammonként, ami az előző havinál 8,4 százalékkal alacsonyabb.

Az év első 11 hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 0,2 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a növényi termékek árai 5,5 százalékkal emelkedtek, az élő állatok és állati termékek árai 8,6 százalékkal csökkentek. A vágósertés ára 11, a tej termelői ára 21 százalékkal esett vissza január-novemberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva. A tej felvásárlási ára a 2014. februári literenkénti 114 forintról 2015. augusztusáig csökkent, akkor literenként 76 forintra, majd onnantól kezdve növekedett, 2015 novemberében literenként 81 forint volt.

Az alacsony olajárak mellett tehát a mezőgazdasági termelői árak, illetve utóbbin keresztül az élelmiszerárak alakulása is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy tavaly nem emelkedtek, sőt átlagosan még csökkentek is az árak. A KSH adatai szerint az éves átlagos infláció -0,1 százalék volt. Londoni elemzők idén is csak mérsékelt áremelkedést várnak Magyarországon. Míg a kormány a 2016-os költségvetést még 1,6 százalékos inflációval számolva állította össze, addig a legfrissebb elemzői várakozások szerint a pénzromlás üteme nem éri el az egy százalékot.