A távközlési tarifák kétszámjegyű esése nyomán mindössze 0,6 százalékkal, azaz a termelői árak és az infláció üteménél jóval mérsékeltebben nőttek szolgáltatások kibocsátási (termelői) árai az idei második negyedévben az egy évvel korábbiakhoz képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből kiderül, hogy a szolgáltatások kibocsátási árának lassú emelkedésében megkülönböztetett szerepet játszott a távközlési díjak 11,2 százalékos csökkenése. Az árak ilyen nagyságrendű visszaesésére az adatgyűjtés kezdete, 2007 első negyedéve óta nem volt példa. A folyamatos csökkenést alapvetően az elmúlt években megvalósított beruházások, valamint az Európai Unió tagországait érintő jogszabályi változások, – legújabban a mobilinternet és a roamingdíjak mérséklése – okozták.

A reklám, piackutatási tevékenységek árai 3,2 százalékos eséssel folytatták az egy éve tartó csökkenést.

Két területen 5 százalékot meghaladó áremelkedés történt: a biztonsági, nyomozói tevékenységek 6,4, míg a munkaerőpiaci szolgáltatások 5,6 százalékkal drágultak. A többi területen az árak növekedése az egy évvel korábbihoz képest 1,0-3,5 százalék közé esett.

Az árak változásának hátterében alapvetően a minimálbér év elején bekövetkezett 8 százalékos növekedése, valamint a szerződések inflációt követő átárazása áll – állapította meg a KSH. Számos szolgáltatási területen az üzemanyagárak és a forint árfolyamának változása hatott az árak alakulására. A gázolaj ára 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a forint átlagosan 2,4 százalékkal gyengült egy év alatt az euróval szemben.

Az információ, kommunikáció területén megfigyelt szolgáltatások kibocsátási árai a távközlési tarifák csökkenését is beleszámítva 4,1 százalékkal mérséklődtek a tavalyi második negyedéviekhez viszonyítva. Az informatikai tevékenységek egy év alatt tovább drágultak: az információs szolgáltatásokért 1,5, az információtechnológiai szolgáltatásokért 1,0 százalékkal kellett többet fizetni. Az elemzés kiemelte, hogy a forint gyengülése a legfontosabb tényezők között jelent meg az árak alakulásában.

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágban megfigyelt szolgáltatások kibocsátási árai átlagosan 2,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz mérve. Jelentősebb drágulását a postai, futárpostai tevékenységek valamint a közúti áruszállítás mutatta, ahol 3,5 százalékkal, illetve 3,2 százalékkal emelkedtek a tarifák.

A szolgáltatások területén hozzáadott érték az idei második negyedévben 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a GDP második negyedévi 4,8 százalékos növekedéséhez 2,5 százalékponttal járultak hozzá, míg az ipar és az építőipar 1,7 százalékpontot tett hozzá a növekedéshez.

(Forrás: MTI)