Az üzemanyagárak jelentős csökkenésének köszönhetően a fogyasztói árak júniusban átlagosan 0,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A cukor, az étolaj és az idényáras zöldségek és gyümölcsök azonban például többe kerülnek.

A fogyasztói árak júniusban átlagosan 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az árcsökkenés elsősorban az üzemanyagárak jelentős mérséklődésének köszönhető, amit az is jól mutat, hogy az utóbbival nem számoló úgynevezett maginfláció az első nyári hónapban 1,2 százalékos növekedést mutatott a tavalyi azonos időszakhoz képest – derül ki a KSH adataiból. 

Az élelmiszerekért júniusban átlagosan 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint tavaly ilyenkor. Ezen belül a sertéshús ára 17,2, a sajté 8,1, a tejé 6,5 százalékkal csökkent, ezzel szemben a cukoré 24,1, az étolajé 7,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) pedig öt százalékkal nőtt.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 1,9, a szolgáltatások 1,6, a tartós fogyasztási cikkek 0,7, a ruházkodási cikkek fél százalékkal drágultak. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 3,9, ezen belül a járműüzemanyagokért 10,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent. 

Májushoz képest egyébként valamelyest emelkedtek a fogyasztói árak júniusban, de átlagosan mindössze 0,2 százalékkal. Az élelmiszerek ára fél százalékkal mérséklődött, amely meghatározóan az idényáras élelmiszerek – a burgonya, a friss zöldség, a gyümölcs – 3,3 százalékos árcsökkenésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerárak 0,1 százalékkal mérséklődtek. A sertéshús 1,7, az étolaj 1,6, a liszt egy, a cukor 0,9 százalékkal drágult.

A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal az egyéb cikkek drágultak, ezen belül a járműüzemanyagokért 3,2 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások ára 0,3, ezen belül az üdülési szolgáltatásoké 2,3 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkek ára 0,1 százalékkal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia ára összességében nem változott. A tartós fogyasztási cikkekért 0,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.