A Magyar Nemzeti Kereskedőház által 2016. december 8-án, Budapesten megrendezett Magyar-Szlovák Üzleti Fórumon több mint 100 szlovák és magyar üzletember vett részt, és aláírtak egy kétoldalú együttműködési megállapodást is.

Szlovákia Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok dinamikusan fejlődnek. A Szlovákiába irányuló magyar kivitel 2015-ben 8 százalékkal bővült, összesen több mint 4,5 milliárd eurót ért el. Mindezekre tekintettel a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Magyar–Szlovák Üzleti Fórumot tartott Budapesten, több mint 100 üzletember részvételével.

A kétoldalú gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok élénkítését célzó fórumon közel 30 szlovák és 85 magyar cég vett részt. Az üzletember találkozón résztvevő vállalkozóknak lehetőségük nyílt konkrét együttműködésekről, üzleti lehetőségekről tárgyalásokat folytatni a hagyományos iparági együttműködési kereteken túl, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a megújuló energia, a hulladékgazdálkodás, a gépipar és az egészségipar területeit érintve.

Az esemény keretében Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója és Tibor Bucek, a Szlovák Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (SARIO) külkereskedelmi igazgatója együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodás célja a két ország vállalkozásai közti kapcsolatok elmélyítése, a regionális együttműködések fejlesztése, a határ menti térségek intenzív fejlesztése, illetve a kutatás-fejlesztés területén való kooperáció kiszélesítése.

A cél: minél inkább multiszektorálissá tenni a gazdasági együttműködést

„Célunk az üzleti fórum és az együttműködési megállapodás aláírásával egy irányba mutat, minél inkább multiszektorálissá tenni a gazdasági együttműködésünket harmadik legjelentősebb kereskedelmi partner országunkkal, Szlovákiával” – fogalmazott Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Számos új határátkelő megnyitása is várható a közeljövőben, mely nem csupán a kétoldalú áru- és teherforgalomra gyakorol pozitív hatást, hanem az olyan már létező határokon átívelő gazdasági együttműködéseket is megerősítheti, mint a Győr-Pozsony, Győr-Dunaszerdahely, vagy a Miskolc-Kassa kapcsolatok.

„A kétoldalú kapcsolatok további fejlesztése mindkét ország számára kölcsönösen előnyös, legyen szó energiabiztonságról, vagy épp a regionális fejlesztések megvalósításához elérhető, Európai Uniós források felhasználásáról” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Regionális irodák

A Magyar Nemzeti Kereskedőház összesen 7 regionális irodát hozott létre a Felvidéken, Rimaszombaton, Érsekújváron, Kassán, Ipolyságban, Dunaszerdahelyen, Párkányon és Királyhelmecen. A regionális irodák feladata a határ menti magyar-magyar gazdasági kapcsolatok erősítése, mely adóbevételek és új munkahelyek formájában Szlovákia gazdasági fejlődéséhez is hozzájárul.

A regionális irodák révén az MNKH olyan infrastruktúrával rendelkezik az országban, melynek segítségével hatékony szakmai támogatást tud nyújtani a magyar és a szlovák cégeknek is a kétoldalú kapcsolatok tekintetében valamennyi perspektivikus ágazatban: a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, az infokommunikáció, a gépipar, az egészségipar, a hulladékgazdálkodás és a megújuló energia területén.

Az elmúlt egy évben az MNKH közel 10 szakmai kiállítást és üzleti fórumot szervezett Szlovákiában azzal a céllal, hogy elősegítsük az üzleti kapcsolatépítést a magyarországi és a határon túli magyar cégek, illetve a szlovák vállalkozások között.

A komplex szakmai tevékenység eredményeként már számos üzleti sikerről is beszámolhatunk – mondta el Oláh Zsanett.

  • Egy győri partner számára a dunaszerdahelyi iroda nyújtott segítséget üzleti partnerek felkutatásában, aminek eredményeként a magyar vállalkozás sikeresen tudott terjeszkedni a határon túli területekre is.
  • Az MNKH közreműködésével talált magyar partnert egy fűtéstechnikákat értékesítő dunaszerdahelyi vállalkozás.
  • Közreműködött az MNKH magyar borok Szlovákiába irányuló exportjának elősegítésében; egy nemzetközi autóipari konszern szlovákiai vállalata számára üzleti partnerek felkutatásában; turisztikai együttműködések kialakításában – és számos projekt jelenleg is folyamatban van.

A képen Tibor Bucek és Oláh Zsanett, mögöttük Ferenc Vojtech, a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.