Az épületek építésének volumene 15,7, az egyéb építményeké 21,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az előző hónaphoz mérve az építőipar termelése 0,5 százalékkal emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint az épületeknél ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

A megkötött új szerződések volumene 11,4 százalékkal haladta meg a tavaly októberieket, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,7 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 4,5 százalékkal kisebb volt. Októberben ipari és egészségügyi épületekre, illetve út- és vasútépítésekre kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállománya 40,3 százalékkal meghaladta az egy évvel azelőttit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 1,7, az egyéb építményeké 53,0 százalékkal nagyobb volt, mint a múlt év októberében volt.

Az év első tíz hónapjában építőipari termelés 22,2 százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Az épületek építése 15,9 százalékkal, az egyéb építmények építése 31,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

2017-ben 29,7 százalékkal nőtt az építőipar termelése, az épületek építésének volumene 26,3, az egyéb építményeké 43,4 százalékkal haladta meg az előző évit.

(Forrás: MTI)