Jövőre 34,3 milliárd forintot fordít a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációs foglalkoztatására a kormány. Ebből csaknem 31 ezer ember foglalkoztatását tudják biztosítani különböző cégeknél, amelyek ezért egyebek mellett bérköltség-támogatást kapnak.

A megváltozott munkaképességű embereknek munkát kell adni ahhoz, hogy valódi esélyük legyen a társadalmi integrációra, hogy a szociális segélyek helyett értékteremtő munkájuk, tudásuk, jövedelmük révén „függetlenek” lehessenek – mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a legtöbb megváltozott munkaképességű embert foglalkoztató cégnél, a budapesti Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft.-nél tartott sajtótájékoztatóján.

A tárca a támogatási pályázatot már kiírta, arra az akkreditált munkaadók október 30-áig jelentkezhetnek. Az évenként kiírt pályázat céljai közé tartozik a munkavállalók felkészítése a nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedésre, hogy az így szabaddá vált „védett” munkahelyekre újabb megváltozott munkaképességű embereket vehessenek fel. Idén több mint 31 ezer megváltozottmunkaképességű ember közül csaknem 7900-an tudtak a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni.

Czibere Károly tájékoztatása szerint a fogyatékos emberek foglalkoztatási rátája az elmúlt öt évben 15-16 százalékról 25-27 százalékra nőtt. Közölte azt is, a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek – a bérköltség-támogatáson túl – év végén egyszeri fejlesztési támogatásra is pályázhatnak. A tárca továbbá 27 olyan szolgáltatót is támogat, amely a munkavállalók és a munkaadók egymásra találását segíti – tette hozzá. (MTI)