Tud járni, táncolni, és arra is megtanítható, hogy visszahozza a kulcscsomónkat – Marty a gyerekek és a lelkes amatőrök barátja, amely csak akkor kel életre, ha megtanulunk rajta programozni.

A brit Robotical cég játékrobotja a MIT által kifejezetten gyerekek számára fejlesztett és egyébként ingyenesen elérhető grafikus programozási nyelv segítségével tanít programozni. Ezzel olyan szoftvereket írhatnak egyszerűen, amellyel Marty robot mozgását irányíthatják – írja a Kreatív Online.

Néhány kattintással és a különböző parancsokat jelentő színes blokkok mozgatásával könnyen megszerezhető az első programozási élmény. A tapasztaltabbak a Python vagy a Java programozási nyelvet is használhatják a fejlesztéshez.

A kis robotot 3D-nyomtatással készült alkatrészekből kell összerakni, de akinek van otthoni 3D nyomtatója – márpedig ma már mobilra szerelve bárkinek mobilra szerelve is bárkinek lehet -, az új elemekkel szabhatja Martyt a vágyott robotformára.

A januártól  120 dollárért kapható Martytól azt remélik, hogy minél több gyerekkel és amatőrrel sikerül megismertetni a kódolás alapjait, akik akár ennek hatására válnak a jövőben az egyre növekvő számú betöltetlen informatikus állások gazdáivá.