Már a zuhanyozás közbeni vízpocsékolás ellen is okosszerkezetet vetnek be. Akár 20 százalékkal csökkenthetőek a költségek.

A Swon nevű okosszerkezet bármilyen típusú zuhanyrózsa elé felszerelhető, egy applikációval összekötve pedig wifin keresztül küldi az adatokat a telefonunkra, hogy mennyi időt töltöttünk a zuhany alatt, mennyi vizet használtunk el, és hogy mennyi energiába telt a meleg víz előállítása – írja a Kreatív Online.

A mért adatok alapján javasolja, hogyan lehetne csökkenteni a vízhasználatot, és hogy mindez mit jelent a környezet megóvásában. Minél többször ellenőrzi a felhasználó a telefonjára érkező adatokat, annál inkább magáénak érzi majd a környezettudatos zuhanyzás fontosságát.

Számítások szerint jelenleg percenként közel tíz liter ivóvizet használunk el zuhanyzás közben. Ha csak fél perccel sikerül csökkenteni a zuhany alatt eltöltött időt, egy fokkal visszavesszük a víz hőmérsékletét, és még a víznyomást is csökkentjük, akkor egy év alatt legalább 20 százalékot spórolhatunk meg a csatorna- és vízfogyasztási költségen.