Új szemléletre van szükség ahhoz, hogy a hazai kisvállalkozások pénzügyi igényeinek maradéktalanul eleget lehessen tenni – állítja Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozási területének vezetője.

Erdei Zsuzsa szerint a kisvállalkozásoknak nem egyszerűen terméket kell értékesíteni, nem tanácsokat kell adni, hanem megoldásokat. Erre azért van szükség, mert a kisvállalkozások működése és igényei nagyban különböznek a kis- és középvállalatokétól, számukra ehhez igazodó egyszerű, testreszabott megoldásokat kell kínálni.

A kisvállalkozók jelentős része mindent maga csinál, a vállalkozás mindenkori eredményéből függ a családjuk egzisztenciája, ebből finanszírozzák az életüket. Erdei Zsuzsa tapasztalatai szerint a válság megmutatta, hogy a családi kisvállalkozások pénzügyileg ugyan sérülékenynek látszanak, de az erős személyes motivációnak köszönhetően még rossz helyzetben is küzdenek azért, hogy egyenesbe kerüljenek, és rendben visszafizessék a hiteleiket.

Az Erste Bank május óta Erdei Zsuzsa által irányított kisvállalkozásokkal foglalkozó divíziója teljesen megújult: új megközelítést és megoldásokat kínál ezeknek az ügyfeleknek, aminek az eredményei máris látszanak az ügyfélszámban és a kisvállalkozásoknak folyósított hitelek állományában is. Az Erste a kisvállalkozások jobb kiszolgálása érdekében teljesen átalakítja a nekik szóló hitelezési rendszerét, és jelentős fejlesztéseket hajt végre. A bank sorozatban lép piacra kisvállalkozásoknak kínált új konstrukcióival.

Az Erste az új stratégiájának részeként olyan számlacsomagot kínál a kisvállalkozóknak, amelynek havi számlavezetési díja csupán 100 forint. Erdei Zsuzsa szerint a 100 Forintos számlacsomag ideális megoldást kínál az alacsonyabb árbevételű vállalkozásoknak, legyenek azok gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók vagy egyéb önálló vállalkozói tevékenységet végzők. A Google ehhez októbertől decemberig, minden hónapban az első 50 csatlakozónak 15 ezer forint értékű AdWords kupont biztosít.

Az Erste Bank és a Google a kisvállalkozásoknak ingyenes workshopokat is szervez, amelyeken szakértők segítik az online jelenlét erősítésében az érdeklődőket. Az internet adta lehetőségek hatékony kihasználásának köszönhetően mérettől függetlenül minden vállalkozás számára biztosított a lehetőség egy globális közönség eléréséhez. A digitális technológiák és képességek adaptálásával a cégek növelhetik hatékonyságukat, mivel eredményesebben érhetik el a számukra megfelelő közönséget. A Digitális Reggelik Békéscsaba és Miskolc után Szegeden, Budapesten, Győrben és Nyíregyházán folytatódnak az év végéig. (További információ és regisztráció a képzés honlapján.)

Az Erste újdonsága a Smart számlacsomag is, alkalmazkodik a kisvállalkozások bevételi és kiadási sajátosságaihoz, és a csomagdíj mindig a havi forgalomhoz igazodik, és korlátlan számú interneten keresztül indított eseti forint átutalást tartalmaz bankon belül vagy kívül, amelyekért kizárólag a pénzügyi tranzakciós illeték mértékével megegyező banki díjat kell fizetni.

Az Erste Bank finanszírozásban is kedvező konstrukciókat kínál a kisvállalkozásoknak: a szabadon felhasználható Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt a kisvállalkozások már 50 millió forintos összegig megkaphatják ingatlanfedezet nélkül. Az 1+1 éves futamidejű konstrukció állami kamat- és garanciadíj-támogatással vehető igénybe, és kamatot csak a ténylegesen felhasznált hitelösszeg után kell fizetni. Hasonlóan kedvező feltételekkel vehetik fel a kisvállalkozások az Ersténél a Széchenyi Forgóeszközhitelt, melynek futamideje akár 36 hónap is lehet. Ezt a hitelt 25 millió forintig már azok a kisvállalkozások is igényelhetik, amelyeknek csak egy éves lezárt mérlegük van. (x)