Másfél héttel azután, hogy Ljubljana közelében, Vrhnikában leégett egy kémiai anyagokat feldolgozó és tároló gyár, kiderült, hogy a történtek ökológiai katasztrófát okoztak a környezetben. Ezt bizonyították a hatóságok által nyilvánosságra hozott talaj- és vízminta vizsgálatok.

Miro Cerar szlovén kormányfő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: meg kell találni a felelősöket és megfelelő intézkedéseket kell foganatosítani. „Az emberek nem rendelkeznek elég információval és még mindig félnek” – mondta Cerar, majd hozzátette: Vrhnikában és környékén óriási károkat okozott a katasztrófa. 

A szlovén kormány által szerdán nyilvánosságra hozott laboratóriumi eredmények kimutatták, hogy a Tojnica folyóban – amely átszeli a fővárost, Ljubljanát – kihaltak az élő organizmusok. A vízben Atrazin gyomirtó szert, higanyt és fémet találtak A környéken élők légzési problémákra panaszkodnak és fémes ízt éreznek a szájukban több mint egy héttel az eset után is. 

A Kemis gyár közel másfél hete éjszaka égett le. Senki sem sérült meg, de a tűzben több száz tonna festék, lakk, elem, gyomirtó szer és más veszélyes kémiai anyag égett el. Irena Majcen környezetvédelmi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: Szlovéniában korábban sosem fordult elő ehhez hasonló ökológiai katasztrófa. Megerősítette, hogy a gyárban nem tároltak radioaktív vagy más rákkeltő szereket. (MTI)