A szakképzés átalakításával akarja a kormány szervessé tenni az átmenetet a szak- és a felsőoktatás között, hogy a tanulók számára a szakképzés ne legyen zsákutca – mondta Odrobina László helyettes államtitkár.

A fentiek érdekében hozták létre a beszámítási rendszert – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A rendszer lényege, hogy ha egy diák technikusi szakmát szerez egy szakgimnáziumban és ezt követően technikusi végzettségének megfelelő szakirányban képezné magát tovább egy adott főiskolán, akkor a korábbiaktól eltérően rövidebb idő alatt tudja a felsőoktatási intézményben a választott szakját teljesíteni.

Azért döntött a kormány a szakképzés átalakítása mellett, mert a korábbi oktatási rendszer túlzottan elméleti megalapozottságú volt.

Erre a problémára jelent megoldást a duális képzés, ahol a gyakorlati ismereteket az egyes cégeknél szerzik meg a diákok.

A kormány a duális képzésben jelenleg részt vevő 53 ezer diák létszámát a közeljövőben 70 ezerre akarja emelni.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy a 2016/17-es tanévben az új rendszer révén a jelenlegi szakiskolákat felváltják a szakközépiskolák, a szakközépiskolák helyét pedig a szakgimnáziumok veszik majd át. (MTI)