Az elmúlt évekhez képest 2016. január–októberben nőtt a lakáscélú hitelkihelyezés volumene; ebben az időszakban havi szinten átlagosan 38,5 milliárd forint volt a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek szerződéses összege.

  • A felvett hitelek átlagos futamideje a használt lakások esetében 16, új építésűeknél 17 év.
  • 2016 első félévének adatai alapján a folyósított hitelek átlagos összege használt lakásoknál 5,9 millió forint, az új építésűeknél pedig 6,3 millió forint. 
  • A hitelkérelmezők jellemzően 15–20 millió forint értékű lakásokra vesznek fel hitelt, 40–50 százalékos önerővel.
  • 2017-ben várhatóan tovább emelkedik a lakáshitelek volumene, mérsékeltebben a használt lakásra, míg jelentősebben az új lakásra felvett hitelnél – derül ki az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ (OCHC) összegzéséből.

A 2014-től meginduló lakáspiaci tranzakciószám növekedést a hitelkihelyezés némi késéssel követte. 2014 elején még 15 milliárd forint alatt volt a kihelyezett lakáscélú kölcsönök volumene, az év végén már meghaladta a 20 milliárdot, 2015 végén pedig elhagyta a 30 milliárd forintot is. Idén folytatódott a növekedés, 2016 január-október között havi szinten átlagosan 38,5 milliárd forint volt a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek szerződéses összege. Az év első felében – a folyósított hitelek darabszáma szerint – legnagyobb arányban használt lakás finanszírozására vettek fel hitelt (67 százalék) ezt követte a lakáskorszerűsítésre (14 százalék) és az építésre (6,5 százalék) felvett hitelek aránya. Új építésű lakás vásárlás finanszírozását szolgálta az első félév során megkötött szerződéseknek 3,8 százaléka. A hitelkihelyezés volumenét tekintve az új építésű lakás vásárlására ennél nagyobb – 4,5 százalékos arány esik.

A lakáscélú hitelek iránti érdeklődés az OCHC-nál az év során folyamatosan emelkedett. Ennek két fő oka van: egyrészt bővül azon ügyfelek köre, akik hitellel vásárolnak, s már a tehetősebb rétegek is jobban vesznek fel hitelt. Egyre több a 30–50 millió forint vagy akár ennél magasabb összegű kérelem. Másrészt az ingatlan árak is emelkedtek, így törvényszerű, hogy szükség van nagyobb hitelekre ugyanazon típusú ingatlan megvásárlására.

A felvett hitelek átlagos futamideje használt lakások esetében 16, új építésűek esetében 17 év. Az átlagos hitelösszeg tavaly használt lakások esetében 5,4 millió forint, az új építésűeknél 5,8 millió forint volt. 2016 első félévének adatai alapján a folyósított hitelek átlagos összege a használt lakások esetében 5,9 millió forintra, az új építésűeknél pedig 6,3 millió forintra emelkedett. Ez a hitelösszeg növekedés részben a lakásárak emelkedésének volt köszönhető.

„Azt várjuk, hogy 2017-ben a lakáshitelek volumene emelkedni fog, ezen belül mérsékeltebben a használtlakáshitel, míg jelentősen az új lakás hitelek. Tovább fog emelkedni az átlagos hitel nagyság, párhuzamosan az ingatlan árak emelkedésével” – mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója.

„Elsősorban 15-20 millió forint közötti lakásokra vesznek fel hitelt, önerőben pedig a 40–50 százalék a jellemző a hitelfelvevőkre. Ma már mindenki tisztában van azzal, hogy a hitelkérelemnél alapvető fontosságú a megfelelő igazolt jövedelem. Az emberek sokkal óvatosabbak lettek, jobban átgondolják, hogy mennyi havi törlesztő részletet tudnak vállalni.”

A szakértő azt tapasztalja, hogy egyre általánosabbá válik, hogy a hitelt lakástakarékkal (LTP) kombinálják, hiszen ezzel jelentős megtakarítást lehet elérni a hiteltörlesztés során.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye kisebb részben járult hozzá a piac lendületéhez, mint az várható volt. A különösen a fővárosban és a régióközpontokban beinduló lakásprojektek és az egyéni építtetők aktivitása nyomán a három vagy több gyermekes családok által új lakás építésére vagy vásárlására igénybe vehető 10+10 millió forint támogatás szerepe 2017-ben jelentősebb lesz. Ehhez az év folyamán bejelentett könnyítések is hozzájárulnak. Ezek egyrészt kiterjesztették a kedvezményre jogosultak körét, másrészt egyszerűsítették a CSOK igénybe vételét. Talán az egyik legfontosabb módosítás, hogy a tervezőasztalról értékesített ingatlanoknál, azaz már a használatbavételi engedély kiadását megelőzően is igényelhetővé vált a CSOK.