A Pentagon első embere és az amerikai fegyveres erők vezérkari főnöke szerint a szíriai helyzet megoldására második számú vészforgatókönyvet kell kidolgozni. Moszkvában nem tudnak az új tervről.

Február 27-én nulla órakor kell életbe lépnie a fegyverszüneti megállapodásnak Szíriában a kormányerők és a felkelők között. Február 26-án délig az érintett feleknek nyilatkozniuk kell arról, hogy hajlandóak azt betartani.

Ehhez képest Moszkva felesleges óvatosságnak tartja, hogy Washingtonban egy B-tervre készülnek, legalábbis ezt javasolják Barack Obama elnöknek az USA fegyveres erőinek első emberei. A hírt még kedden szellőztette meg a Wall Street Journal gazdasági napilap, de arra csak most reagált a Kreml.

Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes közölte, hogy Moszkvát nem értesítették egy újabb vészforgatókönyvről, de annak elkészítését nem is támogatják. Bogdanov szerint az Egyesült Államoknak azt kell elérnie, hogy a felkelők letegyék a fegyvert, mert Moszkva garantálja, hogy Aszad szíriai elnök betartja a megállapodást.

Minden további lépésre a genfi nemzetközi Szíria-tanácskozáson kell megoldást találni. Ezért Moszkva nem támogatja, hogy bárki „külön utas megoldásokban” gondolkodjon.