A Európai Unió és az Egyesült Államok Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű formálódó szabadkereskedelmi szerződése tovább erősíti a munkavállalók, a fogyasztók és a környezet védelmét szolgáló előírásokat – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök.

A szabadkereskedelmi szerződések azért váltanak ki heves ellenkezést, mert a nemzetközi gazdasági munkamegosztás hátrányos következményei látványosak, például munkahelyek szűnnek meg miatta. Az előnyök azonban diffúzak, sokkal kevésbé lehet őket közvetlenül a kereskedelem szabadságának tulajdonítani – mondta Obama vasárnap Hannoverben a nemzetközi ipari vásáron mondott nyitóbeszédében.

Nagyon sok országban félnek a szabadkereskedelemtől, de erre nem lehet válasz a bezárkózás, a felvonóhidak felhúzása, és ez nem is lehetséges a globalizált gazdaságban. Inkább meg kell tanulni helyesen kereskedni, a munkavállalók, a fogyasztók és a környezet érdekeit tiszteletben tartó rendszert kialakítani. Éppen erre szolgál a TTIP – mondta az amerikai elnök.

A szerződés megszüntet vámokat, egyszerűsít eljárásokat, áthidal szabályozási eltéréséket, csökkenti a bürokráciát, megkönnyíti a beruházási tevékenységet és a kereskedelmet, és mindez a kis- és a közepes vállalkozásokra is érvényes. A TTIP a munkavállalói, a fogyasztói és a környezetvédelmi szabványok, előírások erősödésével is jár és garantálja a szabad, nyílt internetet.

A szerződésnek stratégiai előnyei is vannak, hiszen az EU valamennyi tagországának javára válik egy olyan korban, amelyben világszerte egyre nagyobbak az egyenlőtlenségek, és miközben egyesek megkérdőjelezik az uniós integráció jövőjét, a TTIP hozzájárul a gazdasági növekedéshez, aminek révén a fiataloknak is több munkahely áll majd rendelkezésre.

Angela Merkel német kancellár beszédében kiemelte: mi alakíthatjuk a globalizációt, és nem csak futunk utána, ha sikerül megmagyarázni az szabadkereskedelemtől tartó embereknek, hogy az uniós vagy nemzeti szabványok nem gyengülnek, hanem megmaradnak vagy erősödnek, és sikerül az év végéig lezárni a TTIP-tárgyalásokat. 

Rámutatott, hogy az ipart egyre inkább áthatja a digitalizáció, nagyban zajlik a negyedik ipari forradalom vagy 4.0-ás ipar néven is ismert átalakulás. Hangsúlyozta, hogy az EU-nak és az Egyesült Államoknak az élre kell törnie, hogy “mi határozhassuk meg a szabványokat”, amelyek világszerte érvényesek. (MTI)