Sokan lecserélték az alacsony kockázatú bankbetéteket, pénzpiaci és kötvényalapokat vegyes alapra az elmúlt hónapokban. Most kiderülhet, mennyivel kockázatosabbak ezek a konstrukciók – írja a Világgazdaság.

Az elmúlt hónapok egyik legnépszerűbb lakossági befektetési termékeit sem kíméli a tőzsdei pánik. A vegyes alapok árfolyama is esik napok óta, és a tendencia még folytatódni is fog, hiszen a letétkezelők sokszor csak többnapos késéssel számolják el a mögöttes eszközök – gyakran külföldi befektetési alapok – árfolyamát – olvasható a Világgazdaságban.

A vegyes alapok többsége a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint az elmúlt három hónapban már veszteséget termelt a befektetőknek. Mindössze 11 alap ért el valamennyire pozitív hozamot, a legeredményesebb a felfüggesztés alatt álló quaestoros Aranytallér volt, amely 0,82 százalékkal növelte a benne lévő – ám jelenleg hozzáférhetetlen – megtakarítások értékét.

Hatvan alap azonban már mínuszban van az utóbbi negyedév teljesítményét nézve, ezek között igen nagy, 40-50-60 milliárd forintot kezelő konstrukciók is vannak. 

Hosszabb távon az alapok még nem teljesítenek rosszul, az év elején a tőzsdék emelkedéséből ezek a konstrukciók is profitáltak, így január óta a vegyes alapok kétharmada még többé-kevésbé nyereséges, de az árfolyamok csökkenhetnek.

Az ügyfelek személyesen is keresik az alapkezelőket az elmúlt napok gazdasági hírei kapcsán, a vagyonkezelők pedig igyekeznek megnyugtatni a klienseiket.