Huszonkét hazai majonézt vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a végeredmény pedig szinte kifogástalan. Az ellenőrzött termékek élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek a kritériumoknak, csupán kisebb hibákat fedeztek fel az ellenőrök.

A Nébih csütörtökön számolt be az itthon forgalmazott majonézek vizsgálatáról. A közleményből kiderült, az ellenőrzött termékek élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfeleltek az előírtaknak, háromnál azonban jelölési hiányosságokat találtak, közülük kettőnél pedig a tartósítószer tartalom kis mértékben meghaladta az előírt határértéket. Ez utóbbi miatt a felügyelők összesen 300 ezer forint bírságot szabnak ki, az enyhébb jelölési hibák miatt viszont csak figyelmeztetik az élelmiszer-vállalkozókat, akiknek intézkedési tervet kell benyújtaniuk a hibák javítására.

A flakonos mártásokat érintő vizsgálat során egyebek mellett kielemezték a majonézek nedvesség- és zsírtartalmát, az omega-3 zsírsav mennyiségét, növényiolaj-összetételét és a kén-dioxid tartalmát. Az elemzés szerint a mustárt- vagy tojást nem tartalmazó majonézek valóban mentesek voltak ezen összetevőktől, és az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben a szakemberek – írta meg az MTI.

Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonéznél a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek. A Nébih tájékoztatása szerint a kedveltségi – szín, illat, íz – vizsgálaton az Univer majonéze nyerte el leginkább a szakértő és laikus kóstolók tetszését, második Penny, harmadikként a Reál majonéze végzett.