A hazai aktív korú lakosság mintegy fele, 44 százaléka arra számít, hogy nyugdíjas korában a jelenleginél több időt tölt majd utazással, kirándulással – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexéből.

Ugyanakkor a megkérdezettek 64 százaléka válaszolta, hogy a nyugdíj mellett is dolgozna, hogy gondoskodjon az időskori anyagi biztonságáról. Az OTP Nyugdíjpénztár megnyitotta Magyarország első nyugdíjmúzeumát, hogy figyelmeztesse a lakosságot: ha az időskori munkát választják, a ma ismert és vágyott nyugdíjaskor eltűnik.

Az OTP Öngondoskodási Index eredményei szerint a hazai aktív korú lakosság 41 százaléka arra számít, hogy több ideje lesz pihenésre, olvasásra nyugdíjasként, de szintén sokan vágynak arra, hogy többet lehessenek együtt az unokáikkal. A 18-25 év közötti válaszadók mindössze 10 százaléka gondolta úgy, hogy munkára még az aktív éveinél is több időt kell majd fordítania. Vagyis a lakosság arra vágyik, hogy időskorát pihenéssel tölthesse.

Az OTP Nyugdíjpénztár rendhagyó kampányt indított, melyben arra kívánja felhívni a lakosság figyelmét, hogy ha nem tesznek félre, akkor könnyen előfordulhat, hogy az élethosszig tartó munka vár rájuk, így a ma vágyott időskori életmód eltűnhet.

Megnyílt Magyarország első Nyugdíjmúzeuma

Ezért a legnagyobb hazai nyugdíjpénztár augusztus végén megnyitotta Magyarország első Nyugdíjmúzeumát a Gozsdu Udvarban, ahol a látogatók megtekinthetik, milyen életre is vágytak a 2010-es évek fiataljai. 

„Szinte mindenki őriz valamilyen képet arról, hogy milyennek is képzeli az ideális nyugdíjas éveket. A legtöbb esetben ezek a vágyak a saját tapasztalatokat, a látott mintákat tükrözik vissza. Ezt igazolták az OTP Öngondoskodási Index eredményei is, melyek megmutatták, hogy a magyarok nem nagyzolásra, határtalan gazdagságra, hanem nyugodt, békés és anyagi gondoktól mentes időskorra számítanak. Hiszen a legtöbben kirándulni, utazgatni kívánnak, vagy az unokáikkal szeretnének több időt tölteni” – értékelte a kutatás eredményeit Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője. 

„Azonban sajnos az adatok azt mutatják, hogy a legtöbben ennek az anyagi feltételeit azzal kívánják megteremteni, hogy a korhatár elérése után is dolgozni szeretnének. Ez azonban ahhoz vezethet, hogy a ma ismert nyugdíjaskor eltűnik, és az unokáink már csak múzeumban láthatnak pihenő időseket. A mostani akciónkkal éppen erre szeretnénk ráébreszteni a lakosság fiatal tagjait.”