A magyar lakosság többsége úgy véli, hogy már 30 éves kor előtt el kellene kezdeni takarékoskodni a nyugdíjra, 41 százalékuk úgy érzi, nagyon nehezen élne meg pusztán az állami nyugdíjból, 31 százalékuk szerint a nyugdíj semmire sem lesz elég, és mindössze 23 százalék bízik ugyanolyan vagy jobb életszínvonalban, mint amiben most része van – állapította meg a K&H Biztosító friss felmérése.

Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás divíziójának vezetője a cég csütörtöki tájékoztatóján elmondta: a kutatás alapján a magyarok szerint havi 10 és 20 ezer forint közötti összeget kell félretenni nyugdíj-kiegészítésként. A kutatás 500 fő megkérdezésével készült, és az is kiderült, hogy a válaszadók többsége azt tervezi, a nyugdíja mellett is dolgozik majd.

Az életkor szerint is jelentősen eltérnek a nyugdíjra vonatkozó várakozások, a 30-asok 63 százaléka számít inkább pesszimistának, azaz úgy gondolja, hogy az állami nyugdíj vagy semmire sem lesz elég, vagy egyáltalán nem kap ilyet, az 50-esek 60 százaléka úgy véli, hogy ugyan kap majd nyugdíjat, de nagyon nehezen fog belőle megélni.

A nyugdíjra való előtakarékoskodás szempontjából a válaszadók több mint fele szerint már 30 éves kor előtt érdemes elkezdeni takarékoskodni, a magasabb végzettségűek viszont úgy ítélik meg, később is ráérnek foglalkozni a kérdéssel, azok viszont, akik sokkal rosszabb életszínvonalra számítanak a nyugdíj után, nagyobb arányban tartják fontosnak a 30 éves kor előtti takarékoskodást.

A megkérdezettek 43 százaléka gondolja úgy, hogy valamivel rosszabbul él majd nyugdíjas korában az állami nyugdíjból és egyéb megtakarításaiból. Ugyanolyan vagy jobb életszínvonalban mindössze 23 százalékuk reménykedik, ennek ellenére a válaszadók egyharmadának nincs semmilyen megtakarítása.

Arra a kérdésre, hogy az állami nyugdíjon felül milyen megélhetési forrásokra számítanak, a válaszadók 33 százaléka a legrégebben hozzáférhető és legismertebb önkéntes nyugdíjpénztárt említette. Emellett 12 százalék úgy gondolta, hogy az ingatlanából élne majd meg, 10 százalékuk pedig a valamivel több mint két éve elérhető nyugdíjbiztosításokra számít.

Az elegendő nyugdíjhoz minden harmadik megkérdezett szerint 10 és 20 ezer forint közötti összeget kellene félretenni havonta. Érdekes azonban, hogy az adatok szerint minél több ideje van valakinek hátra a nyugdíjig, annál magasabb összeget szeretne félretenni, havi 20 és 30 ezer forint közötti összegre a válaszadók 12 százaléka szerint lenne szükség.

Kuruc Péter szerint a nyugdíjbiztosítás révén havi 15 ezer forint megtakarítással 25 év alatt, az adójóváírást is figyelembe véve, a hozamoktól függően akár több mint 8 millió forint tőke is felhalmozható.

Kuruc Péter elmondta azt is, hogy a kutatás adatai szerint a megkérdezettek 64 százalékának van valamilyen megtakarítása, közülük pedig 40 százalék kifejezetten nyugdíjcélra félretett megtakarítással is rendelkezik. A kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítások értéke is igen alacsony, megtakarítók 46 százalékánál nem éri el az 500 ezer forintot.

MTI