Elvileg rizstejjel készült, de nyomokban tehén tejet is tartalmazhat az a csokoládé, amelyet most kivonnak a forgalomból, mert a tejallergiában szenvedők a csomagolás alapján – tévesen – azt hihetik, biztonsággal fogyaszthatják a terméket.

Megtévesztő jelölés miatt kivonnak a forgalomból egy bio rizstejes csokoládét, amely felirata szerint tejnélküli és vegán – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A gyártó a hátoldali címkén ugyan feltüntette, hogy a termék nyomokban tejet tartalmazhat, a főoldali felirat alapján azonban a vásárlók könnyen tejmentesnek tarthatják azt, a csokoládé fogyasztása azonban a tejfehérje allergiások számára kockázatos.

A német társhatóság tájékoztatása szerint a bio rizstejes csokoládéban 292-2220 mg/kg közötti tejfehérje koncentrációt mért. A mért érték alapján már egy kis szelet csokoládé (nagyjából három gramm) kazein tartalma is többszörösen meghaladja a tejfehérje allergiások számára elfogadható beviteli értéket, így esetükben a termék elfogyasztása nem kívánt reakciót válthat ki.

A terméket a gyártó saját hatáskörben kivonja a forgalomból, amelynek teljesítését az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrzi. A Nébih felhívja a tejallergiában szenvedő vásárlók figyelmét, hogy a csokoládét ne fogyasszák el.

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. Tejallergia esetén a szervezet a tehéntej béta-laktóglobulin, laktalbumin vagy kazein alkotóelemeit idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük. A tejallergiában szenvedők tünetei már rendkívül kis mennyiségű tej bevitele után is megjelennek, így esetükben a tejfehérje-mentes étrend jelenti az egyedüli megoldást.

A tejallergia változatos tüneteket okoz közvetlenül a tejfogyasztás után. Jellemzőek a bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), az emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és a légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő). Súlyos esetben anafilaxiás roham alakulhat ki: ez rövid időn belül jelentkező hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció, ami életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat.