A Széchenyi 2020 Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programjának keretében megjelent a „Pályaorientáció, valamint a matematikai, természettudományos, informatikai, műszaki szakok népszerűsítése a felsőoktatásban” című (EFOP-3.4.4-16) felhívás.

Mi a probléma?

Magyarország az elmúlt években fokozottan szembesült azzal a nemkívánatos jelenséggel, hogy nem olyan mértékben jelentkeznek a fiatalok a matematikai, természettudományos, műszaki vagy informatikai (MTMI) képzésekre, mint amit a hazai munkaerőpiaci szereplők igénye megkívánna, és az MTMI végzettségű munkavállalók hiánya – visszajelzésük alapján – már-már a gazdaság stabilitását, illetve a továbbfejlődés lehetőségét veszélyezteti. A növekvő szakemberigényt a felsőoktatás kibocsátása nem követi – olvasható a felhívásban. A jelentkezők és felvettek száma nem növekszik, stagnál vagy enyhén csökken. A túljelentkezési arány alacsony, nincs valódi verseny a bekerülésért. A kibocsátási mennyiséget a rendkívül magas lemorzsolódás is csökkenti. 2015-ben az összes jelentkező 24,47 százaléka jelentkezett MTMI képzésre.

Mekkora a keret?

A 8 milliárd forint keretösszegű felhívás forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.)

A kormány 20-25 támogatott kérelemmel számol. Támogatási kérelmet konzorciumi formában lehet benyújtani, konzorciumvezető csak felsőoktatási intézmény lehet.  

Mi a teendő?

Az önállóan támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenységek:

  • a felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő, kommunikációs programok;
  • a felsőfokú tanulmányok megkezdésének elősegítése érdekében végzett intézményspecifikus tevékenységek;
  • képzők képzése programok lebonyolítása.

További részletek az alább is letölthető felhívásban.