A cégek visszajelzései alapján nem valószínű, hogy a jelenleg elérhető olcsó emberi munkaerőt a közeljövőben kiváltanák drágább technológiákkal, egyelőre ez nem érné meg.

Az automatizáció Magyarországon a munkahelyek 12 százalékát válthatná ki, ami több mint félmillió foglalkoztatottat érintene a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) elemzése szerint. E szerint már 55 foglalkozás kiváltható lenne az új technológiák bevezetésével. A szakmák 33 százaléka ipari, 20 százaléka irodai, adminisztratív jellegű – mondta el Nábelek Fruzsina, a GVI elemzője a Népszavának.

Ám ez csak elmélet: hogy mindez a valóságban is így alakul-e, az attól is függ, hogyan reagálnak a cégek – emelte ki Nábelek Fruzsina, aki szerint munkaerőhiánnyal főként a kisebb, 20-49 főt foglalkoztató cégek küzdenek, nekik pedig nincsenek forrásaik a drága technológiák bevezetésére.

Egyes régiókban a többihez képest olcsó a munkaerő, így ezekben kétszer is meggondolják, hogy lecseréljék-e az embereket drága gépekre. Inkább küzdenek a munkaerőhiány okozta gondokkal, a fogékonyabbak viszont érdeklődnek a HR-esek új megoldásai iránt. Egyre többen belátják, hogy a tehetséges szakemberekért folyik a verseny, s aki nem tudja őket megnyerni, lemarad a piaci versenyben – fogalmazott Tóth Gergely, a HR-Fest alapítója. (MTI)