Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 327 700 forint volt Magyarországon, amely 13,5 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az év egészében a bruttó átlagkereset így 297 ezer forint, míg a nettó átlagkereset 197,5 ezer forint volt – mindkettő 12,9 százalékkal haladta meg a 2016-os átlagfizetéseket.

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 327,7 ezer forint volt – közölte a KSH. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 217,9 ezer forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 225,8 ezer forintra becsülhető. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A tavalyi év egészében így a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 297 ezer forint volt. A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (561,6 ezer forint), a – közfoglalkoztatottak jelentős  részét magában foglaló – humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabb (185 ezer forint).

A közfoglalkoztatottak adatait figyelmen kívül hagyva a humán-egészségügy, szociális ellátás ágban a bruttó átlagkereset értéke 255 ezer forint volt. A költségvetési és a nonprofit szféra egyes szervezeteinél dolgozók közül mintegy 106 ezer fő – az adóváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 8700, illetve 8500 forint.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 197,5 ezer forint volt. 2017-ben a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 205,4 ezer forintra becsülhető. A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 312,1 ezer forint volt, 12,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,8 százalék volt. A bruttó és a nettó átlagkereset azonos mértékben, 12,9 százalékkal nőtt az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,4 százalékos növekedése mellett a reálkereset 10,3 százalékkal emelkedett. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó keresetek a bruttó átlagkereseteknél kisebb mértékben, 12,8 százalékkal nőttek.