Egyelőre semmilyen hasznuk nincs az európai uniós pénzalapokból megépített korszerű szeméttárolóknak, ráadásul rengeteg pénzt emésztenek fel Romániában. Erre Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke hívta fel a figyelmet.

Romániában több mint 30, uniós támogatásból létrehozott hulladéktároló van, ám ezek közül csak a Beszterce-Naszód megyei működik. Olyan létesítmény is akad, amelyet több mint öt éve átadtak, de még mindig nem sikerült beüzemelni – írja a Krónika.

Nem jobb a helyzet Háromszéken sem, ahol a megyei hulladéklerakót közel egy éve átadták, ám a működtető kiválasztása tovább húzódik, a szemetet pedig továbbra is Brassóba szállítják. Tamás Sándor rámutatott: a Kovászna megyei Lécfalván lévő 16 hektáros szeméttározónak csak az őrzése havonta 15 ezer lejbe kerül, pluszban még a kivilágítása is a megyeháza költségvetését terheli.

Az önkormányzati vezető emlékeztetett, hogy áprilisban már lebonyolították a törvény által előírt közbeszerzést. Akkor hat cég jelentkezett, szeptemberben kihirdették az eredményt, a második és a harmadik helyezett azonban ezt megfellebbezte. Az ajánlatokat ezt követően újra elbírálták, ám a második eredményhirdetést már bíróságon támadták meg a vesztesek, s bár a fellebbezésüket elutasították, a jogerős ítéletet még nem közölték hivatalosan.

A Kovászna Megyei Tanács elnöke szerint idén már biztos nem zárul le a folyamat, a lerakót nem lehet működtetni, a fenntartását viszont fizetni kell. Tamás Sándor azt is aggályosnak tartja, hogy rajtuk kérhető számon, ha a parlagon heverő létesítmény állaga romlik, ha nem teljesítik az EU-s pályázatban vállalt kötelezettségeket, például nem alakulnak meg az ígért munkahelyek.

Lécfalva és Maksa között 33 millió lej összértékű korszerű szeméttároló épült, a tervek szerint a Háromszéken havonta termelt mintegy 9 ezer köbméter szemetet itt fogják majd megfelelő módon feldolgozni és értékesíteni. A projekt keretében már megvásárolták a két 32 köbméteres konténer szállítására alkalmas autót, amelyek a kézdivásárhelyi átrakó állomásról szállítják majd a hulladékot az új létesítménybe. Beszerezték a komposztálásra alkalmas eszközöket is.