Több mint húsz ország közel negyven diákja és kutatója érkezett Budapestre,az Antall József Nyári Egyetemre. A programsorozaton a Visegrádi országok Európai Unión belüli lehetőségeit, az összefogás, gazdasági teljesítményben is mérhető lehetőségeit vitatják meg a résztvevők.

Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten az Antall József Nyári Egyetemet. A Visegrádi országok (Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia) versenyképességét, a leghatékonyabb együttműködési formákat középpontba állító rendezvény fő témája idén – a néhány napja megkezdődött V4-es soros magyar elnökséghez kapcsolódóan – a részes államok Európai Unión belüli szerepe.

A nyári egyetem fővédnökei a V4-es országok külügyminiszterei: Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere; Miroslav Lajčák, a Szlovák Köztársaság kül- és európai ügyekért felelős minisztere; Witold Waszczykowski, Lengyelország külügyminisztere és Lubomír Zaorálek, a Cseh Köztársaság külügyminisztere.

A kéthetes, nemzetközi eseményre idén 21 ország 39 mester- vagy PhD-képzésben tanuló diákja, illetve kutatója látogat el a magyar fővárosba. A résztvevők többsége a V4-es országokból, a Nyugat-Balkánról (Montenegró, Szerbia, Macedónia, Albánia, Moldova), valamint a Keleti Partnerség országaiból (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Ukrajna és Fehéroroszország), illetve Olaszországból, Kanadából, az Egyesült Államokból és Izraelből érkezik.

„A júliussal indult V4-es soros elnökség fő céljait az időszak négy alappillére határozza meg, amelyek egyúttal kifejezik azt is, hogy milyen Visegrádi régiót képzelünk el a jövőben. A régió akkor lehet sikeres céljai elérésében, ha egyszerre lesz európai és regionális, digitális és globális” – hangsúlyozta Varju Krisztina, Magyarország 2017–2018. évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos az Antall József Nyári Egyetem megnyitóján.

„A magyar elnökség célja, hogy – európai partnerekkel közösen – együtt vegyünk részt a legfontosabb uniós vitákban. Emellett elő kívánjuk segíteni a régió közlekedési, energetikai és digitális rendszereinek, társadalmi kapcsolatainak összekötését, a digitalizáció és a kutatás-fejlesztés terén megvalósuló együttműködést, a globális partnerekkel folytatott közös munkát a globális problémák megoldása, illetve a Visegrád-márka erősítése érdekében” – tette hozzá.

„Új világrend születik a szemünk előtt, ennek, illetve a nyugati világra, Európára és régiónkra gyakorolt hatásának megismerésében igyekszik segítséget nyújtani az Antall József Nyári Egyetem. Az ötödik éve megrendezett programsorozat eddigi története során közel 200 hallgatót fogadott a világ minden tájáról” – mondta Antall Péter, a szervező Antall József Tudásközpont (AJTK) igazgatója.

„A nyári egyetem, kiemelkedő nemzetközi eseményként hozzájárul az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott nemzetközi környezet, az Európai Unió reformjára irányuló nyomás növekedése, illetve a közös cselekvés és együttműködés fontosságának megértéséhez. A Visegrádi országok jelentős szerepet játszanak az unió reformfolyamataiban, amelyek a megmaradó 27 tagország kapcsolatának elmélyítéséről, illetve a közép-európai régió határokon átívelő tevékenységeinek, uniós értékeken alapuló bővüléséről is szólnak majd” – tette hozzá Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője.

Az évente megrendezett Antall József Nyári Egyetem a Visegrádi Együttműködés politikai, társadalmi, gazdasági, energetikai, kül- és biztonságpolitikai, innovációs és a fenntarthatósági, történelmi, illetve kulturális vetületét mutatja be az érdeklődő szakembereknek, erősítve a fiatalokban az Antall József által megálmodott V4-es összefogás fontosságát. A nyári egyetem fontos célja az interkulturális párbeszéd kialakítása, ezért a szakmai előadások mellett kirándulások és kulturális események is szerepelnek a programban. A rendezvény a fiatal értelmiségiek személyes kapcsolatainak bővítésén túl, a térség egyetemei közötti kapcsolatok szorosabbá tételére is lehetőséget teremt.

A fotót készítette: Biró Dávid