Kis- és középvállalkozások számára, valamint otthoni felhasználásra fejleszt több mint 300 millió forintból tápfolyadékos növénytermesztésre és haltenyésztésre alkalmas akvapóniás rendszert, és hoz létre tudásközpontot a Monet 2000 Kft. és a Marostech Kft.

A fejlesztés célja egy önműködő termelési rendszer kialakítása, amelynek segítségével a kistermelők, háztáji gazdálkodók és őstermelők költséghatékonyan növelhetik a növénytermesztés és a haltenyésztés hozamát. Az önellátó rendszer előnye, hogy a megújuló energiák miatt a helyi igényeknek megfelelően bárhová telepíthető. A projekt 204,39 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást szerzett a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (GINOP). 

Az akvapóniás rendszer technológiai újítása az ultrahangos vízkezelés, a rendszer szenzorokkal ellenőrzi az üzemet, segíti a telep biztonságos és veszteségektől mentes üzemeltetését. A webfelület a feldolgozott adatokban felismeri az összefüggéseket, és tájékoztatja a gazdát a hal és a növénykultúra közvetlen környezetének állapotáról – közölte az MTI-vel a cégek képviselője.

A nyilvános cégadatok szerint a vas megyei Monet 2000 Kft. fő profilja informatikai fejlesztés és tanácsadás, 2015-ben 118 millió, 2014-ben 123 millió forint árbevételt, és 31 millió, illetve 9,8 millió forint adózott nyereséget ért el, dolgozóinak száma 13. A Marostech Kft. szerszámokat gyárt, tavaly 180 millió forint árbevételre tett szert, szemben az előző év 327 millió forintos teljesítményével, adózott vesztesége 7,6 millió forint volt, a 2014-es 12 milliós nyereség után. A cég 35 embert foglalkoztat. (MTI)