A pápai Hirtenberger Automotive Safety járműbiztonsági rendszereket gyártó vállalat 840 millió forintból fejlesztette gépparkját, ezzel jelentősen növelte gyártási kapacitását.

A géppark fejlesztését az Európai Unió 233 millió forinttal támogatta. Két új gyártósort és 17 gépet vásároltak – mondta Király Gábor, a cég vezetője az MTI-nek. A különleges szerelési műveletek kapacitása 75 százalékkal, a hegesztés-technológiáé pedig mintegy 100 százalékkal nőtt.

A cég biztonsági rendszereket gyárt, az egyiknek köszönhetően például gázolás esetén a gépjármű motorháza kiemelkedik és teknőszerűen behorpad. Ezzel tompítja az ütközés erejét és meggátolja, hogy az elütött gyalogos keresztülessen a járművön. A társaság a kormányoszlopba és az ülés nyaktámlájába is gyárt biztonsági berendezést.

A Hirtenberger fő termékei az autóipar számára szállított intelligens járműbiztonsági rendszerek összetevői, így például a biztonsági övfeszítő gázgenerátorok, a nyaktámla merevítők és a motorháztetőt kiemelő aktivátorok.

A Hirtenberger Automotive Safety Hungary Bt. 2001-ben jött létre Pápán az osztrák Hirtenberger-csoport leányvállalataként, tevékenységi köre folyamatosan bővült az elmúlt tíz évben. Ez év tavaszán zárult az az 1,4 milliárd forintos beruházás, melynek eredményeként a vállalatnál 50 új munkahely létesült, három új gyártósort és a hozzá szükséges berendezéseket vásárolták meg és növelték az üzemi területet. A fejlesztést az unió 346 millió forinttal támogatta.