Tavaly a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) portfóliójába tartozó több mint 60 kis- és középvállalkozás mintegy kétharmada növelte árbevételét, és több mint 40 százaléka javított eredményességén.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. tájékoztatása szerint a vállalkozások 2016-ban összesítve 14,5 milliárd forintot meghaladó árbevételt értek el, három társaság átlépte a milliárdos küszöböt. Az árbevétel- és eredménynövekedés 2015-ben és 2014-ben is hasonló mértékű volt – jegyezték meg. A vállalkozások mintegy háromnegyede rendelkezik innovatív megoldásokkal, és fele végez exporttevékenységet.

Az elmúlt öt évben az SZTA 12,8 milliárd forint értékben fektetett tőkét 89 vállalkozásba, amelyek háromnegyedében még mindig aktív tulajdonosként van jelen. A Széchenyi Tőkealap befektetési stratégiájában kiemelt szempont a befektetések foglalkoztatás bővítésére és a munkahelymegtartásra gyakorolt hatása.

A portfóliócégek több mint 70 százaléka növelte vagy megtartotta foglalkoztatottainak körét, a vállalkozások többsége induló és spinoff vállalkozás, kétharmaduk tíznél kevesebb főt alkalmaz, de van köztük több mint száz főt foglalkoztató társaság is – írják a közleményben.

Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte, a jelenlegi befektetések jelentős része frissnek számít, a cégek felében 2015-ben és 2016-ban szerzett az alap részesedést. A cégek többségéből az SZTA várhatóan 2018 és 2020 között kilép, miután a jellemzően 3-5 éves együttműködés végére a társaságok pénzügyi helyzete megerősödik, és vissza tudják vásárolni az alap tulajdonrészét.  

A Széchenyi Tőkealap-kezelő 2011 és 2015 között 14 milliárd forint forrást kezelt. Az alap 85 százaléka európai uniós, 15 százaléka magyar állami forrásból származik. Az idén az alap a pénzügyi eszközök visszaforgó forrásaiból 8 milliárd forint tőkeemelést hajtott végre, amelyet a korábbi elvek mentén fektet be a következő években. (MTI)