Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hivatalában fogadta Luis Sanzot, a Tudományos és Technológiai Parkok Nemzetközi Szövetségének (IASP) főigazgatóját és a Tudományos és Technológiai Parkok Szövetségének (TTPSZ) vezetőit.

Palkovics László szerint a science parkok létrehozása az innovatív gazdaság ösztönzésének meghatározó eleme, a nemzetközi szervezet tapasztalata komoly hozzáadott értéket jelent Magyarország számára.

Az egyetemeknek közel kell kerülniük a piaci kereslethez, az ipar, az állam, az önkormányzatok és a felsőoktatás fokozottabb együttműködésére van szükség. A miniszter hangsúlyozta, hogy a hazai szereplők integrálása és nemzetközi hálózatba csatornázása kiemelt jelentőségű feladat, amiben a tárca számít a TTPSZ munkájára.

Luis Sanz kétnapos látogatása során érdemi előrelépést tapasztalt a szakterület fejlődésében. A science parkok, a tudományos és technológiai parkok számának és gazdaságstratégiai súlyának növekedése a tudás-alapú gazdaságfejlesztés kulcseleme. A főigazgató elismerésre érdemesnek találta az elmúlt időszakban kialakított, letisztult szakpolitikai irányt, amiben a döntéshozók és a résztvevők elképzelései egy irányba mutatnak.

Az 1984-ben alapított Tudományos és Technológiai Parkok Nemzetközi Szövetsége 71 országból 400 tudományos parkot és 115 ezer innovatív vállalatot képvisel, állandó tagja az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának.

(Forrás: ITM Kommunikáció, kép: sciencepark.hu)