Egyre többen igénylik a több évig fix törlesztésű, azaz kiszámítható lakáshiteleket, az első negyedévben az új lakáshitelek 70 százaléka több mint 1 évig fix törlesztőrészletű lakáshitel volt; ezek összege meghaladta a 120 milliárd forintot.

A BankRáció.hu saját adatain és a legfrissebb hivatalos jegybanki számokon alapuló összeállításában rámutat: a több mint 1 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek márciusban már a piac 76 százalékát adták. Az 1-5 évig fix törlesztésű lakáshiteleknél az új szerződések összege 70 százalékkal, az 5-10 éveseknél 44 százalékkal emelkedett az első negyedévben a tavaly január-márciushoz képest. 

Az első negyedévben a bankok 169,2 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ami az egy évvel korábbi szinthez képest 35 százalékos növekedésnek felel meg. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője a közleményben közölte: hónapok óta visszaszorulóban vannak az úgynevezett változó kamatozású lakáshitelek, amelyeknek kamata 3-12 hónapon belül módosulhat. A változás a törlesztőrészletre is kihat – tette hozzá.

Az elemzésben kiemelik: május elején a 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, legalább 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek közül a legolcsóbbak bőven 4 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval szerepeltek a kínálatban, ami kevesebb mint 60 ezer forintos havi kiadást jelent.

A legdrágább konstrukcióknál BankRáció.hu szerint 65-70 ezer forint is lehet a kiadás. A következő időszakban folytatódhat a bankok közötti verseny a lakáshitelezésben – húzta alá Trencsán Erika. Szerinte a jövőben továbbra is meredek emelkedőn maradhat a lakáshitelezési szegmens. (MTI)