Az Allen & Overy nemzetközi ügyvédi iroda legfrissebb felmérése alapján a globális felvásárlási és vállalat-egyesülési (M&A) piac tovább bővül, a világban zajló politikai bizonytalanságok ellenére a befektetők bíznak a növekedésben, a földrajzi terjeszkedésben, és a technológia fejlesztésében látják a megoldást a globalizáció kihívásaira.

Lengyel Zoltán, az Allen & Overy budapesti irodájának partnere szerdán kiemelte: világméretekben virágzik a felvásárlási és fúziós tevékenység, a globalizáció kihívásai ellenére a befektetők keresik az új akvizíciós lehetőségeket.

Egyre több cégeladás történik aukciókon keresztül a bizakodó piaci légkörnek köszönhetően. Az elmúlt évtizedben tavaly jött létre a legtöbb 5 milliárd dollárt meghalódó tranzakció, ami jól mutatja az egyre növekvő érdeklődést a hatalmas méretű stratégiai ügyletek iránt.

A nemzetközi ügyvédi iroda felmérése alapján tavaly ismét az Egyesült Államok volt a globális M&A tranzakciók leggyorsabban növekvő piaca, ott az első 11 hónapban az ügyletek összértéke 57 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Lengyel Zoltán elmondta: a szigorodó kínai és amerikai befektetési szabályok miatt az Egyesült Államokba irányult kínai befektetések 92 százalékkal estek vissza 2018 első felében. Ennek ellenére az amerikai piac vonzotta a legtöbb külföldi befektetőt és az amerikai vállalatok kezdeményezték a legtöbb külföldi befektetést globális szinten. Nyugat-Európa is jól teljesített, az M&A ügyletek összértéke 40 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a magántőke-alapok befektetéseit tekintve Németország számít az egyik vezető piacnak, ahol 2018 első 11 hónapjában az ügyletek összértéke 32 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Közép-Kelet-Európában az M&A tranzakciók összértéke tavaly tovább nőtt, azonban a régió kilátásait tekintve a befektetők még mindig bizonytalanok. Az aukciós vállalat-értékesítések számát nézve Közép-Kelet-Európa a második helyen végzett 59 százalékkal, a régiót csak az Egyesült Királyság előzte meg, ahol a cégek 63 százalékát értékesítették ebben a formában.

A felmérés alapján Lengyelország továbbra is kulcsfontosságú, ott tavaly a Generali októberben felvásárolta a Union Investment TFI-t, amely megközelítőleg 3,8 milliárd dollár értékű eszközt kezel. A BNP Paribas áprilisban 954 millió dollárért vásárolta meg a Raiffeisen Bank International lengyel üzletágát, a Banco Santander pedig 345 millió dollárt fizetett a Deutsche Bank lengyel lakossági és privát banki egységeiért. Csehországban és Szlovákiában inkább közepes méretű ügyletek jöttek létre.

Magyarországon az élénk ingatlanpiac növelte az érdeklődést a hitelportfóliók iránt is. A svéd Intrum Justitia és a Raiffeisen Bank például az Aegon Hitel Zrt. részvényeit, illetve annak jelzáloghitel-portfólióját vásárolta meg az elmúlt esztendőben. Magyarországon az egyik legjelentősebb M&A ügylet a Cinven nemzetközi magántőke-befektető társaság 607 millió dollár értékű befektetése volt, amelynek során felvásárolta a magyar kisállat-eledelt gyártó Partner in Pet Food-ot. A szakértő ugyanakkor a teljes magyarországi M&A piac összértékéről nem közölt adatot.

Lengyel Zoltán rámutatott: Közép-Kelet-Európában 2018-ban is igen jelentős ügyletek valósultak meg, és arra lehet számítani, hogy ez a pozitív trend 2019-ben is folytatódik.

(Forrás: MTI)