A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának első két szakaszában eddig közel 22500 vállalkozás jutott finanszírozáshoz, mintegy 1440 milliárd forint összegben.

2015. május 29-ig a program második szakaszában részt vevő hitelintézetek 738,9 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást az MNB felé, amelyből idáig 571,1 Milliárd forintot folyósítottak, 26774 ügylethez és 17668 vállalkozáshoz kapcsolódóan – számolt be az MNB.   A program két szakaszában együttvéve közel 22500 vállalkozás jutott finanszírozáshoz mintegy 1440 milliárd forint összegben.

Az I. pillérben létrejött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos mérete 22 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 58 millió forint, míg az EU-s hiteleké 33 millió forint.A második szakaszban létrejött 738,9 milliárd forintnyi szerződés közel 96 százaléka új hitel (a hitelkiváltás a keretösszeg maximum 10 százaléka lehet). Ezen belül az új beruházási hitelek (és új lízingügyletek) részesedése 63, az új forgóeszközhiteleké 26, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké (továbbiakban EU-s hitel) 11 százalék. A II. pillérben (forint- és devizahitel-kiváltás) a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 71, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 29 százalék; a II. pillérben folyósított hitelek közel 78 százaléka forinthitelek kiváltását, míg 22 százaléka devizahitelek kiváltását szolgálta. 

Az I. pillérben az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 6,8 év, az új forgóeszközhiteleké 2,4 év, az EU-s hitelek esetében pedig 1,6 év, míg a II. pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 6,7 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 2,5 év.

A nagybankok kihelyezéseinek felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok foglalkoznak a programban. A mikrovállalkozások összesen 280 milliárd forint értékben vettek fel hitelt, amelynek közel 80 százaléka új beruházási hitelekre irányul, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál (amelyek 246, illetve 183 milliárd forintnyi hitelt vettek fel) 50 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése. 

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul.


Forrás: MNB

A hitelek régiók szerinti eloszlását az alábbi ábra szemlélteti:


Forrás: MNB