2015. július 3-ig a növekedési hitelprogram második szakaszában részt vevő hitelintézetek 782,3 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást az MNB felé, amelyből idáig 613,1 milliárd forintot folyósítottak, 28369 ügylethez és 18705 vállalkozáshoz kapcsolódóan – jelentette szerdán az MNB.

A program két szakaszában együttvéve mintegy 23 500 vállalkozás jutott finanszírozáshoz közel 1500 milliárd forint összegben.

A második szakaszban szerződéseinek közel 95 százaléka új hitel; ezen belül az új beruházási hitelek (és új lízingügyletek) részesedése 65, az új forgóeszközhiteleké 26, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 9 százalék. A II. pillérben (forint- és devizahitel-kiváltás) a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 71, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 29 százalék; a II. pillérben folyósított hitelek közel 74 százaléka forinthitelek kiváltását, míg 26 százaléka devizahitelek kiváltását szolgálta.

Az I. pillérben létrejött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos mérete 22 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 57 millió forint, míg az EU-s hiteleké 32 millió forint.

Az I. pillérben az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 6,9 év, az új forgóeszközhiteleké 2,5 év, az EU-s hitelek esetében pedig 1,9 év, míg a II. pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 6,7 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 2,4 év.

A nagybankok kihelyezéseinek felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok foglalkoznak a programban. Vállalatméret szerint tekintve megállapítható, hogy a mikrovállalkozások hitelfelvétele közel 80 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál 50 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése.

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul.