Közös adatvizualizációs versenyt hirdetett a BI Fórum és az OTP Bank. A kiírásra több mint 200 pályázó jelentkezett. A verseny döntőjébe végül 11 pályázó anyaga került be, akiknek élőben, a szakmai zsűri előtt kellett prezentálniuk az OTP Bank kedvezményprogramjával kapcsolatos elemzéseiket.

Az elmúlt néhány évben feldolgozhatatlan mennyiségű adattömeg vált elérhetővé a cégek számára. Nem elég ezeknek az adatoknak a birtokában lenni, fel is kell őket tudni használni. Ennek eszköze az adatvizualizáció, amelynek segítségével egyszerűbbé válik a döntéshozatal, és vállalaton belül segíti a különböző munkacsoportok együttműködését is.

Látva a piaci igényt, a BI Fórum évek óta szervez adatvizualizációs versenyt, amelyet idén az OTP Bankkal közösen hirdetett meg. Az adatokat az OTP kedvezményprogram adatbázisa biztosította, amelynek jelenleg több mint 300 ezer tagja van, és az ügyfelek a 100 szerződött partnernél történt vásárlásaik után kapnak extra kedvezményeket. A versenyen adatsorok milliói vártak feldolgozásra, hogy a nevezők feltárják az igazán hasznos részleteket. A szervezők fő elvárása az volt, hogy a résztvevők minél érthetőbb és látványosabb diagramok, dashboradok és infografikák segítségével mutassák be a levont következtetéseiket.

A szakmai zsűrit Szűcs Krisztina adatvizualizációs szakember, Achilles Georgiu, a CEU IT Management professzora, valamint Gozlán Illés, az OTP adatbányászati és ügyfélérték optimalizációs főosztályának vezetője alkotta. A zsűri egyedi látásmódot és megoldásokat kereső pályázatokat várt, amelyek nemcsak vizuálisan szépek és kreatívak, de hasznosak is a döntéshozók számára. A legjobb pályázatokat – 4 kategóriában (diák, egyéni, csapat és különdíjas) – pedig 700 ezer forint össznyereménnyel díjazták, amelyet az OTP ajánlott fel.

„Nem véletlenül választottuk az adatvizualizációs versenyhez a Kedvezményprogramunk adatbázisát. Ez egy speciális, rendkívül érdekes területe a banküzemnek, ahol hatalmas mennyiségű adatot kell folyamatosan feldolgozni, hogy a legjobb szolgáltatást nyújthassuk ügyfeleinknek. A modern adatvizualizációs megoldásokkal még egyszerűbben, hatékonyabban és gyorsabban érthetjük meg, hogy valójában mire van szükségük ügyfeleinknek. Ugyanakkor az adattudományok iránt érdeklődő diákok is sokat profitálhattak a versenyből, mert valós üzleti problémákat, valós adatbázisokon vizsgálhattak, és így mérhették fel tudásuk szakmai megítélését.” – nyilatkozta Gozlán Illés, az OTP főosztályvezetője. „Információ dömpingben élünk, ezért az adatvizualizáció minőségének megítélésénél az érthetőség mellett nagyon fontos a rejtett információk felfedése, a figyelemfelkeltés és az egyediség is” – fűzte hozzá a szakember.

A verseny diák kategóriájának első helyezettje a mindössze 17 éves Nagy Márton lett, a különdíjat Korompai István nyerte. A közönség díjat Bekker Judit hozta el, aki végül az egyéni felnőtt kategóriában is megszerezte az első helyet, míg Pál Zsolt a második lett. A csoport kategóriában az első helyen Kemény Márta vezetésével a tiGer teAM végzett, megelőzve Somos Eszter csapatát, a Détát, akik döntési karácsonyfával illusztrálták az elérhető legjobb kedvezményeket.