Az első negyedévben tizenhét százalékkal nőtt az álláshirdetést feladó cégek, valamint a feladott álláshirdetések száma is az egy évvel korábbi adatokhoz képest – derül ki a Profession.hu jelentéséből.

Az álláskeresési portál közleménye szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol tavaly több nagy beruházás is kezdődött, 24 százalékkal nőtt a hirdetést feladó cégek száma. Veszprém és Zala megyében szintén átlag feletti, 20-20 százalék volt a hirdetést feladó cégek számának a növekedése, Budapesten és Pest megyében pedig 15 százalékos.

Az első három hónapban 54 százalékkal több hirdetés került a fizikai, segéd és betanított munka kategóriába 2017 elejéhez képest, a kategórián belül pedig kiemelkedett a betanított munkákra feladott hirdetések száma – szögezik le a jelentés készítői. Az álláshirdetések számában nagyobb növekedés volt még a vendéglátás (40 százalék), az adminisztráció és az építőipar (34-34 százalék) területén, illetve a banki szektorban (33 százalék). Stagnálást lehetett látni a gyártás, termelés (+3 százalék), IT-programozás (-1 százalék) és a marketing (-3 százalék) területeken.

Szakmunkásból 20 százalékkal többet kerestek idén január-márciusban. A szakképzettséget igénylő pozíciók között a Profession.hu szerint a bolti eladó, pénztáros állásokkal lehetett leggyakrabban találkozni az első negyedévben. A jelentésben megállapítják, a jelentkezések száma összességében mindössze 7 százalékkal nőtt. 

Vendéglátói pozícióra 37 százalékkal többen, fizikai, segéd és betanított munkára 28 százalékkal többen pályáztak az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A jelentkezéseket tekintve az IT és a gyártás, termelés szektorban is stagnálás mutatkozott. A mérnök kategóriában 19 százalékkal növekedett a pályázók száma, és ugyanennyivel az új hirdetések száma is.

A Profession.hu összegzéséből kiderül: a legtöbbet megpályázott pozíciók között a tavalyi első helyről idén visszaszorult a harmadik helyre a területi képviselő pozíció, helyét pedig átvette a betanított munka. A második legkeresettebb terület az adminisztratív, irodai munka továbbra is. (MTI)