A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai 61 tranzakció keretében összesen 19,8 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba az első fél évben; ez több mint duplája a tavalyi azonos időszakban tapasztaltnak, és jelentősen megközelítette a 2019 első hat hónapjában befektetett 20,8 milliárd forintot.

Az egyesület közleménye szerint a tranzakciók száma alig marad el a tavalyi 63-tól, míg az ügyletek átlagos értéke 151-ről 328 millióra nőtt. Összesen 63 vállalkozás jutott tőkéhez az idei első fél évben.

A tranzakciók közül 37 első körös befektetés volt, ezek tették ki a teljes volumen 73 százalékát.

Inkubációs és magvető fázisú cégekben 29 tranzakciót rögzítettek. Az inkubációs ügyleteknél csaknem 22 millió, a magvető ügyleteknél 76,5 millió, a start up ügyletek esetében pedig közel 196 millió forint volt az átlagos befektetési összeg. Későbbi fázisban lévő cégeknél ugyanez a mutató 673 millió forint.

A tőkebefektetések tíz különböző szektorba irányultak az első hat hónapban. Összegét tekintve a legtöbb befektetés az üzleti és ipari szolgáltatások, illetve a fogyasztói termékek és retail ágazatba került, itt költötték el a befektetett összeg 72 százalékát, és ebben a kettőben realizálódott a tranzakciók 42 százaléka.

A félévben 78 kiszállás történt, a legtöbb exitet a fogyasztói szolgáltatások szektorban rögzítették. A menedzsment általi kivásárlásra 42 esetben került sor, 19 esetben a befektető a leírás mellett döntött, 5 esetben más magántőke alapnak adták el a befektetést, 7 eset zártkörű értékesítéssel, 5 befektetés pedig más típusú kiszállással zárult.

Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 6,7 évig voltak tulajdonosok.

Weiszbart Zsolt, a Day One Capital partnere kifejtette: az adatok bizakodásra adnak okot, ugyanakkor a nyugat-európai első féléves hasonló tőkebefektetések volumene rekordot döntött, túlszárnyalta a 2020-as teljes éves befektetési volument. Az előzetes adatok szerint az év második felében a trend folytatása várható, egyelőre még kitart a kedvező befektetési klíma és forrásbőség – jelezte.

(Forrás: MTI)