A távhőszolgáltatás névleges hőtermelése csaknem 7 százalékkal emelkedett 2016-ban Magyarországon. A bővülésben nagy szerepet játszottak a termálvíz alapú technológiák, amelyek hőteljesítménye tavaly 50 százalékkal nőtt az elmúlt években végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően.

A távhőtermelés energiahordozó felhasználásának szerkezete nem változott jelentősen az egy évvel korábbihoz képest: az összes tüzelőhő-felhasználás 70 százalékát a földgáz tette ki, míg a biomassza 2015-höz hasonlóan 15 százalékos részesedéssel bírt – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) kiadványból.

Az összefoglalóból kiderül: a távhőszolgáltatók által értékesített hő mennyisége csaknem három százalékkal lett magasabb 2016-ban, miközben a távhővel ellátott felhasználók száma nagyságrendileg nem változott (ötszázzal nőtt). A távhővel ellátott települések száma tavaly megközelítette a százat, az érintett háztartásoké pedig meghaladta a hatszázötvenezret. (MTI)