Kelet-Közép-Európában tavaly az ingatlanbefektetések értéke 12 milliárd eurót tett ki, 3 százalékkal haladta meg a 2021-est, de lényegesen elmaradt a 2019-es rekordtól – közölte a nemzetközi ingatlanpiaci tanácsadó és befektető cég, a CBRE.

Ezen belül Magyarországon megközelítőleg 1,4 milliárd eurót fektettek be az ingatlanpiacon. A teljes befektetési volumen csaknem fele pedig Lengyelországban összpontosult. A régióban és Magyarországon is az iroda a legfontosabb befektetési kategória.

Magyarországon az ipari és logisztikai ingatlanok piaca 2022-ben rekordot döntött: a fővárosi állomány 15 százalékkal nőtt, a kereslet több mint 20 százalékkal bővült 2021-hez képest. A becslések szerint 2024-re a Budapest környéki logisztikai ingatlanok nagysága eléri a 4 millió négyzetmétert. A vidéki piacon is erős felfutás várható, elsősorban az autóiparnak köszönhetően. Az elmúlt időszakban jellemzően a bérlők igényeire szabott beruházások voltak többségben, előre láthatólag a következő években is ez a trend marad, és a spekulatív beruházások továbbra is háttérbe szorulnak.

Arra is kitértek, hogy az európai irodaépületek 85 százaléka 2001 előtt épült, miközben a becslések szerint a jelenlegi épületek 85-95 százaléka 2050-ben is használatban lesz. Az elavult irodaépületek energiafogyasztásból eredő károsanyag-kibocsátása nagyon magas, az üvegházhatást okozó gázok 36 százalékát teszi ki. Ezért fontos a már meglévő irodaházak technológiai megújítása. Budapesten a modern irodaállomány fele az elmúlt 15 évben épült, de Magyarországon is komoly kihívás az üzemeltetés dekarbonizációja – jegyezte meg a CBRE.

A dekarbonizáció szükséges lépései közé sorolták a felhasználás optimalizálását, illetve a felhasznált energia csökkentését, energiahatékony rendszerek kialakítását, valamint a fosszilis energia használatának fokozatos csökkentését és kivezetését.

(Forrás: MTI)