A második negyedévben 9,7 százalékos volt a fővárosi piacon az üresen álló irodák aránya, 1,1 százalékponttal nőtt az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).

Jelenleg összesen 182 650 négyzetméternyi terület áll üresen és csupán négy épületben van 10 ezer négyzetméter feletti kiadatlan terület.

A második negyedévben a teljes bérlői kereslet 92 100 négyzetmétert tett ki, amely 22 százalékkal elmarad a 2016 első negyedévi szinttől és 13 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában regisztrált érték. Hasonlóan a korábbi negyedévekhez, a kereslet nagy részét, 65 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki, az új tranzakciók részaránya mindössze 3 százalék, míg a bővüléseké 13 százalék volt.

Idén a második negyedévben a BRF összesen 21 tranzakciót regisztrált, melyből kettő haladta meg a 10 ezer négyzetmétert, ezek mindegyike szerződéshosszabbítás volt. Az átlagos tranzakcióméret 4 380 négyzetméter volt, ez megegyezik az előző negyedévvel és 18 százalékkal meghaladja az elmúlt három évben regisztrált negyedéves átlagméretet.

A BIEF tagjai: a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary ingatlantanácsadók. A közlemény szerint az adatok a fővárosi irodapiac 90 százalékát reprezentálják.